В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар сабо поевтинява към еврото, покачва се спрямо британската лира стерлинг и остава относително стабилен по отношение на японската йена. Пазарните участници очакват началото на нов кръг от преговори за лимита на държавния дълг на САЩ.

Към 11 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската с 0,05% и се разменя на пазара при курс 1,0807 долара за едно евро срещу 1,0805 долара за евро при затварянето на предходната сесия.

Британският паунд поевтинява с 0,12% и се търгува на ниво $1,2429 за една лира стерлинг в сравнение с $1,2445 за лира в края на петъчния работен ден.

Цената на американската валута спрямо японската се понижи с 0,06% - до 137,87 йени за един долара срещу 137,98 йени за долар в края на предишната сесия.

Доларът се повиши с 0,23% спрямо китайската валута по време на днешната търговията до 7,0237 юана срещу 7,0076 юана при затваряне на пазара в петък. Китайската народна банка отново запази своя основен лихвен процент по заемите (LPR) за период от една година на 3,65% годишно. Процентът по петгодишните заеми остава около 4,3% годишно, се казва в изявление на банката. По този начин китайската централна банка не е променила лихвите за девет поредни заседания.

Индексът IC, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,03%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,01%.

Президентът на САЩ Джо Байдън и републиканският председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти ще се срещнат отново в понеделник, за да обсъдят въпроса, пише Market Watch.

В петък ключовият съюзник на Маккарти, конгресменът от Луизиана Гарет Грейвс, каза, че преговорите са спрени. Той отбеляза, че екипът на Байдън се държи "неразумно".

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл каза по време на конференция на Фед в петък, че централната банка на САЩ вече е затегнала значително паричната си политика и може да си даде време, за да оцени мерките, предприети по-рано. "Ние извървяхме дълъг път в затягането и сегашната ни политика е рестриктивна", каза Пауъл. "Въпреки това, остава несигурност относно забавеното въздействие на вече предприетите мерки, както и степента на затягане на кредитирането в резултат на скорошните банкова криза". "След като сме стигнали дотук, можем да си позволим да оценим данните и променящите се прогнози, за да направим заключения", каза той.

Думите на Пауъл бяха приети от търговците като ясен сигнал, че Фед може да спре цикъла на парично-кредитно затягане.

Президентът на Федералната резервна банка на Минеаполис (FRB) Нийл Кашкари заяви, че е готов да подкрепи пауза в цикъла на повишаване на лихвените проценти на срещата на Фед през юни. "Отворен съм към идеята, че сега можем да се движим малко по-бавно", каза Кашкари пред The ​​Wall Street Journal.