В хода на валутната търговия в понеделник американският долар слабо се обезценява спрямо еврото и японската йена и остава стабилен по отношение на британската лира.

Шефът на Банката на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Балард заяви в петък пред CNBC, че регулаторът може да повиши ключовата си ставка в края на 2022 година. Балард отбеляза също така, че пристрастието към "ястребовата" реторика на последното заседание на Фед е "естествено", предвид скорошните високи нива на инфлация в страната.

Американската централна банка запази лихвения процент на федералните фондове в диапазона от 0% до 0,25% годишно след заседанието през юни. Федералният резерв също така заяви, че ще продължи да изкупува активи на обща стойност 120 милиарда долара месечно, "докато не бъде постигнат значителен напредък към целите за максимална заетост и ценова стабилност". Тези решения бяха в съответствие с прогнозите на икономисти и участници на пазара.

В същото време председателят на Фед Джером Пауъл заяви на пресконференция, че представители на Централната банка на САЩ на срещата през юни са започнали да обсъждат евентуално намаляване на програмата за обратно изкупуване на активи.

Общата валута днес сутринта към 9:40 ч. българско време еврото се покачва спрямо долара с 0,1% - до $1,1876 за евро в сравнение с $ 1,1864 за евро в края на предходната сесия.

Доларът в понеделник спадна спрямо японската валута с 0,25% - до 109,93 йени срещу 110,21 йени при закриване на търговията в петък.

Американската валута е стабилна спрямо британската лира стерлинг и се търгува на ниво $1,3816 за паунд срещу $1,3810 за паунд през предходната валутна сесия.

Австралийският долар е нараснал с 0,28% спрямо щатския си съименик, като се търгува на ниво около 0,7500 долара.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,04% по време на днешната търговия. По-широкият индекс на WSJ Dollar се понижава с 0,08%.

Доларовият индекс ICE е близо до 10-седмичен връх, отчитайки най-силните си печалби от март 2020 г. миналата седмица на фона на ястребовия тон на Федералния резерв на САЩ, пише Trading Economics.