Доходността на десетгодишните държавни ценни книжа на САЩ се покачи, след като Федералният резерв на САЩ изненада пазарите и сигнализира за две повишения на лихвените проценти до края на 2023 г, предава Bloomberg. ДКЦ се повишиха с 5 базисни пункта до 1.54%.

Прогнозите за предстояща висока инфлация също доведоха до поскъпване на долара. Същевременно, измерванията на инфлационните очаквания на пазара на облигации намаляха.

Фед остави без промяна паричната си политика след двудневното си заседание, което приключи в сряда, но премести напред във времето периода, в който се очаква да промени политиката си.

Централната банка запази целевия диапазон за своя референтен лихвен процент непроменен на ниво между 0 до 0.25%, където впрочем се намира от март 2020 г. - и се ангажира да продължи покупките на активи с темпо от 120 милиарда долара месечно.

Тримесечните прогнози показват, че 13 от 18 централни банкери подкрепят поне едно увеличение на лихвените проценти до края на 2023 г. спрямо 7 през март. Централните банкери очакват инфлацията да нарасне до 3.4 процента до края на годината.

Някои анализатори смятат, че Фед подценява ефектите от паричното предлагане върху инфлацията, както и последиците от новата гъвкава цел на инфлацията на Фед. Според скорошен доклад на Bank of America растежът на икономиката е най-висок от 34 години и "инфлацията вероятно ще се повиши повече от очакваното".