Международната агенция за кредитен рейтинг Fitch понижи дългосрочните рейтинги на Турция в чуждестранна и национална валута до "B+" от "BB-".

Прогнозата за рейтингите е "негативна", се казва в съобщение на агенцията, цитирано от Интерфакс.

Текущите рейтинги на Турция са четири степени под т.нар. инвестиционно ниво.

Сред факторите за понижаването на рейтингите, експертите на Fitch посочват високата инфлация в Турция, ниската външна ликвидност и слабото доверие в политиката на страната.

Турската централна банка намали основния лихвен процент с 500 базисни пункта от септември 2021 г., докато централните банки в други страни с нововъзникващи пазари общо взето "затегнаха" паричната си политика в опит да овладеят ценовия натиск. Централната банка предприе толкова агресивно смекчаване на паричната политика под натиска на президента Реджеп Ердоган, който настояваше, че това може да подкрепи икономическия растеж.

Турската лира загуби половината от стойността си спрямо долара, преди централната банка на страната през декември миналата година да обяви за предприемане на стъпки за спиране на падането на курса на лирата и ограничаване ръста на потребителските цени. Въпреки това, инфлацията в Турция скочи до 48,7% през януари 2022 г., което е 20-годишен "връх".

"Fitch не очаква, че мерките, предприети от властите на страната за ограничаване на инфлацията, ще доведат до трайно намаляване на макроикономическите рискове, както и рисковете за финансовата стабилност", се казва още в съобщението на агенцията.

Инфлацията в Турция подгони нови висоти

Инфлацията в Турция подгони нови висоти

През януари традиционно се отчита висока инфлация в страната