Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис обеща, че страната му ще изплати дълговете си към своите кредитори.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард каза след среща с Варуфакис във Вашингтон, че приветства потвърждението на Атина за извършване на плащане по дълга до крайния срок по-късно тази седмица, съобщава БТА.

"Варуфакис и аз обменихме мнения за текущите събития и се съгласихме, че ефективното сътрудничество е в наш интерес. Ние отбелязахме, че запазването на несигурността не е в интерес на Гърция, и аз приветствам потвърждението на министъра, че на 9 април във фонда ще бъде внесено плащане по дълга", каза Лагард.

"Отново заявих, че фондът продължава да се придържа към ангажимента да работи с властите, за да помогне на Гърция да се върне към устойчив път на растеж и заетост", каза тя.

Варуфакис заяви, че правителството също така планира да извърши дълбоки реформи и да се опита да повиши ефикасността на преговорите с кредиторите.

Европейският съюз и МВФ замразиха спасителната помощ за Гърция, докато предвожданото от левицата правителство не постигне споразумение за пакет от реформи.

Гърция трябва да плати в четвъртък на МВФ 450 милиона евро от своите задължения и имаше опасения, че Атина може да не внесе дължимото плащане.