Много икономисти се изказаха оптимистично за сигналите, идващи от икономиките по света през последните седмици, в които тяхното отваряне започна. Но не всички са на това мнение.

Въпреки позитивните данни за продажбите на дребно през последните два месеца и изстрелването на фондовите пазари, рецесията вместо да е приключила, всъщност е само отложена, посочва в анализ, публикуван от Zero Hedge, бившият главен икономист на AllianceBernstein Джо Карсън.

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му

Причината за това отлагане са исторически рекордните количества пари, които централните банки и властите по света инжектират в стопанствата в опит да ги стимулират. "Те отложиха съкращенията, пониженията на разходите, банкрутите, фалитите на бизнесите и отчитането на оперативни загуби", посочва Карсън.

Но действията на политиците идват на сериозна цена. Изчисленията на икономиста показват, че Федералният резерв е напечатал 5 трлн. долара само през трите месеца, приключващи в края на юни. "Никога по-рано в икономиката не са били инжектирани толкова грандиозни стимули в рамките на едно тримесечие", пише Карсън. "И никога преди мащабът на стимулите не е съвпадал с номиналния БВП на страната."

С тези пари централната банка е успяла да увеличи цените на активите, да внесе оптимизъм сред инвеститорите и да повиши потреблението, смята той. Но има сериозни предизвикателства пред икономиката на САЩ. Едно от тях е нарастващият брой на заразени, включително и в щати, в които по-рано не се е наблюдавал голям брой, например в Тексас и Флорида.

Същевременно, въпреки че правителството излива щедро големи количества пари в икономиката, разходите за много услуги тепърва ще растат. Сред тях е образованието, тъй като учебните заведения ще трябва да покрият и новите санитарни изисквания например.

В момента Конгресът обсъжда нов пакет на стойност 1 трлн. долара, но той едва ли ще запълни всички дупки. От друга страна, постоянното увеличаване на паричното предлагане обещава да доведе до подриване на покупателната способност на долара.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване