Само през месец май тази година, инвеститорите във Великобритания са изтеглили 445 милиона британски лири от имуществени фондове, предава Financial News. А през последните две години и половина са изтеглени 5,6 милиарда паунда от фондовете за имущество в Обединеното кралство. Причината: страховете, че вариантите на Covid-19 могат да нанесат допълнителен удар върху и без това затруднения сектор на недвижимите имоти.

Изтеглените пари от имуществените фондове миналия месец са втората най-голяма сума. Първата беше през март 2021-ва година, когато инвеститорите откупиха £589 милиона.

Експертът по световни пазари Едуард Глин заяви, че сред британските инвеститори нараства безпокойството относно потенциалното въздействие върху имотния сектор в Обединеното кралство.

"Всичко, което забавя връщането в офисите и премахването на ограниченията в хотелите, в заведенията, при пътуванията, е лошо за търговските имоти в краткосрочен план", коментира той.

"Последните данни от проучването показват, че в дългосрочен план може да е още по-мрачно, тъй като компаниите планират да намалят драстично офисите си в бъдеще. Това изглежда стимулира по-нататъшната продажба на имуществени фондове от инвеститорите", допълни Глин.

Миналият месец Aviva Investors обяви, че завинаги затваря своя имуществен фонд в Обединеното кралство, заявявайки, че е станало "все по-предизвикателно" да генерира положителна възвръщаемост. Някои пазарни наблюдатели предполагат, че затварянето на фонда на Aviva, който управлява 367 милиона лири, може да бъде първият от многото.