Създаването на суверенен фонд в Исландия би било нещо немислимо за страната 10 години по-рано.

Към днешна дата обаче властите в Рейкявик предлагат точно това - основаването на фонд с общ капитал от 300 милиарда крони или 2,5 милиарда долара. Или това прави около 7000 долара на всеки исландец.

Това е тест за успеха и сериозните усилия, положени от страната за излизането й от тежкото финансово състояние след 2008 година, пише Bloomberg.

През последните години Рейкявик пристъпи към серия неочаквани решения със спорен успех, включително залавянето и обвиненията срещу чуждестранни инвеститори и национализирането на банки в страната.

От друга страна Исландия преживя истински туристически бум, който донесе излишък по сметката.

"Подемът в последните години е исторически за страната", казва професорът от Университета в Исландия Гилфи Зоега, който допълва, че принос за това има нарасналият износ и вътрешните спестявания.

На фона на значителните валутни резерви Исландия сега ще направи и свой фонд, който трябва да осигури буфер при непредвидени сътресения в икономическата, финансовата, политическата и други системи.

За да не се стигне до прегряване на местната икономика, страната ще инвестира в чужбина. Средства ще бъдат използвани за закупуването на ценни книжа, както и за частни капиталови инвестиции.