В началото на валутната търговия във вторник йената рязко поскъпва спрямо щатския долар с повече от 3%, след като централната банка на Япония неочаквано реши да увеличи границите на коридора, в който доходността на десетгодишните държавни облигации може да варира. Еврото и паундът също умерено се покачват по отношение на американска валута.

Към 10:05 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската с 0,18% - до 1,0623 долара за едно евро в сравнение 1,0607 долара за евро при затварянето на предишната сесия.

Курсът на британската лира стерлинг се вдигна с 0,02% - до 1,2147 долара за един паунд срещу 1,2149 долара за паунд в края на търговията в понеделник.

Японската йена скочи с 3,36% по отношение на "зелените пари" и се разменя на пазара на ниво 132,27 йени за един долар спрямо 136,91 йени за долар при затваряне на сесията вчера.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта губи 0,21%, а по-широкият доларов индекс WSJ - 0,22%.

Японската централна банка ще позволи доходността на държавните облигации да варира в диапазона плюс/минус 0,5%, а не плюс/минус 0,25%, както досега. Според регулатора това решение ще повиши устойчивостта на текущата парична политика, но много икономисти възприеха подобен ход като поставяне на основата за излизане от поддържаната от дълго време свръхразхлабена парична политика, пише Bloomberg.

В същото време Централната банка на Япония остави непроменени основните параметри на паричната политика: краткосрочният лихвен процент по депозитите на търговските банки в Централната банка се запази на минус 0,1% годишно, а целевата доходност на десет годишните държавни облигации е близо до нулата. Това беше в съответствие с очакванията на повечето анализатори.

Китайският юан е стабилен и се търгува за 6,9893 юана за един долар при 6,9875 юана за долар ден преди това.

Китайската народна банка (PBOC, Централната банка на страната) запази основния лихвен процент по заемите (LPR) за период от една година на 3,65% годишно, по петгодишните заеми - на 4,3% годишно. КНБ не ги променя за четвърти пореден месец.