В Министерския съвет на Руската федерация се обсъжда възможността да се повиши данъка върху добавената стойност (ДДС) от сегашните 18 процента на 20 процента.

Това увеличение, както пише деловото издание "Ведомости", може да бъде направено, за да се реализира новият "майски указ" на президента Владимир Путин (социално-икономическите задачи, очертани от Путин за новия му мандат).

Изданието се позовава на трима федерални чиновника, като според тях, това е един от вариантите хазната да получи допълнително около 2 трилиона рубли през следващите шест години. Те отбелязват, че вдигането на ДДС е най-вероятният сценарий за осигуряване на необходимите за целта средства.

Така също може да бъде отменена и преференциалната ставка от 10 процента, което по-рано предлагаше финансовото министерство.

Повишението на възрастта за пенсиониране може да даде на бюджета още 2 трлн. рубли, твърдят източниците на "Ведомости".

Чрез облигации по федерален заем се планира да се наберат около 3 трилиона рубли. С тези средства ще се създаден инфраструктурен фонд, който да бъде в структурата на бюджета, както обяви финансовият министър Антон Силуанов по време на Петербургския международен икономически форум, посочва Интерфакс.

Други 1 трлн. рубли от необходимите 8 трилиона рубли за осъществяване програмата на Путин могат да се осигурят от данъчни промени в петролно-газовия сектор на страната.

Според източниците на "Ведомсти" елементи от тези планове могат да бъдат преразгледани и променени, но средствата за реализацията на указа, без вдигане на данъците, няма да могат да бъдат осигурени.

Новото вдигане на данъците е най-щадящият вариант в сравнение с другите, обсъждани в кабинета. По-рано в правителството е ставал дума за повишаване данъка върху доходите на физическите лица или въвеждането на нов доста по-висок данък върху продажбите, пише 1prime.ru.

Припомняме, в Русия ДДС със ставка 20 процента действа от 2004 година, като след това данъкът бе намален на 18 процента.