Годината бе лоша за фондовия пазар в България. Родният капиталов пазар се разграничи от останалите борси по света, след като индексите на много от развитите пазари отбелязаха сериозен ръст от най-ниските си нива от март и приключиха близо до рекордни стойности. За разлика от тях родният индекс на сините чипове SOFIX се търгува на около 7% от най-ниските си нива от март, а ако приключи при текущите си стойности, то спадът му би възлязъл на над 20%.

Поглед към съседна Румъния сочи, че основният индекс ВЕТ се търгува с понижение от едва 4% от началото на годината. Гръцкият основен индекс е загубил около 13% от стойността си. С близо 4% от началото на годината се е понижил македонският основен индекс.

Всъщност загубата на SOFIX поставя пазара ни на второ място по загуба в света за 2020-та година, непосредствено след друг наш съседен пазар - турския. Далеч на трета позиция в негативната класация остава фондовияt пазар на Австрия - с понижение от 16.6%, следван от този на Испания - със загуба от 14.8%.

Не всички новини обаче са били негативни за инвеститорите на БФБ. Ако се вгледаме към другите основни индекси, котирани на пода на капиталовия ни пазар, ще видим, че те са се представяли далеч по-добре от SOFIX.

Индексът BGBX 40 се е понижил едва с 10% от началото на годината, или наполовина на SOFIX. Още по-малка е загубата на другия широк индекс BG TR30, намалил стойността си едва с 4%, докато индексът, следящ представянето на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT, дори се е повишил от началото на годината - с малко над 4%.

Няма как да не отличим акциите на Алтерко, които са в списъка на най-повишилите се компоненти на широкия индекс BGBX 40. В среда на слабо представяне на индекса, те успяха да добавят над 80% към стойността си, а за това безспорно въздействие оказа силният интерес към публичното предлагане на акции на компанията. Въпреки пандемията дружеството успя да повиши продажбите си над два пъти към края на второто тримесечие на годината, спрямо същото на миналата.

Инвеститорите на БФБ станаха свидетели и на други увеличения на капитала, едно от които бе това на Първа инвестиционна банка. За разлика от това на Алтерко обаче, предлагането не успя да повиши цената на акциите на банката, макар и да бе успешно при цена на записване от 5 лева за брой, или далеч над цената на търговия на акциите на пода на борсата. В началото на юли новите акционери на Първа инвестиционна банка АД се оказаха Българска банка за развитие (ББР) с дял от 18.35% и Valea Foundation със 7.87%. От тогава обаче, акциите на банката са в непрестанно понижение, за да достигнат нива на търговия от под 1.9 лева за брой, или спад от началото на годината в размер на 48%. Това поставя банката и на лидерската позиция при най-поевтинелите акции.

Книжата на само още две дружества от състава на SOFIX регистрират спад малко над 40% от началото на годината и това са - Химимпорт и Албена.

Не са много компонентите на широкия индекс, които бележат ръст от над 10%. Сред тях са Стара планина Холд, с ръст от над 11%, Спиди - с повишение от близо 20% и Неохим - с ръст от близо 40%.

Има ли "светлина в тунела" за БФБ през 2021 година?

Сега, с наближаването на края на годината, инвеститорите се чудат какъв може да е пътят на SOFIX през следващата година и какви може да се позитивните катализатори, които да извадят индекса от неговата летаргия? Сега ще разгледам няколко потенциални такива през 2021-ва година, които могат да направят настроенията на фондовия ни пазар малко по-позитивни за инвеститорите.

Краят на годината е традиционно добър момент за покупки на акции на БФБ

След изключително лош ноември, добрата новина за инвеститорите - следват два от най-добри месеца в исторически план - декември (с приключване на годината за институционалните инвеститори и вдигане на доходността) и януари, с традиционния януарски ефект.

Всъщност миналия декември бе изключително добър за индекса на сините ни чипове, когато той добави близо 4% към стойността си, последван от добър януари с ново повишение от 1.4%.

Надеждите за началото на тази година са свързани с постепенно излизане от блокировките и разпространение на ваксина, която да доведе до ограничаване на разпространението на вируса и постепенно връщане на икономическия живот към нормалното.

SOFIX разполага с доста "догонващ потенциал"

Ако погледнем към водещите европейски индекси, то нещата изглеждат така: Испанският IBEX 35, проследяващ пазара на една от най-силно засегнатите от вируса страни, се е повишил с около 25% от дъното си през март. С около 50% се е повишил основният борсов индекс и на друга силно засегната европейска икономика - френската. Близо 70% е нараснал немският DAX от най-ниските си стойности и т.н. Дори основният индекс на чехия, която също бе изключително силно засегната от коронавируса, се е повишил с около 30% от най-ниските си нива от средата на март.

В светлината на казаното по-горе, индексът на "сините чипове" SOFIX е добавил едва 7% към стойността си от най-ниските си нива през март. В същото време позитивните новини за ваксина почти не му се отразиха и той продължава да се търгува при ниски обеми и без съществен ръст след новините.

Наваксващият потенциал на пазара ни е видим с "невъоръжено око", при това в среда на рекордни депозити на населението, при минимални лихви и липса на съществени инвестиционни алтернативи, ако погледнем към най-разбираемите и достъпни за българите - имоти. Последните се търгуват при рекордните си нива от 2008-ма година, като кризата не само не им се отрази негативно, но дори повиши търсенето им и съответно цените им.

SOFIX стои добре от историческа гледна точка

Въпреки срива си по време на 2008-ма година, индексът SOFIX все още е носил средно 7.5% доходност на година от своето създаване през 2000-та година (без да се отчитат изплатените дивиденти). Пазарната капитализация на БФБ съотнесена към БВП на страната ни е относително ниска - при ниво от около 25%, при над 100% за развитите страни.

За инвеститорите е важно откъде тръгва спадът. Всъщност индексът на сините чипове SOFIX стартира спада си, съпоставим с този в най-засегнатите страни от коронавируса, след понижение от 25% от наскорошен връх (имайте предвид 2017-та година).

Тоест пазарът ни вече бе в "мечи цикъл" когато коронавирусната криза ни връхлетя. Това обаче не му попречи да загуби нови 20% от стойността си до най-ниските си нива през март. И докато останалите борсови инднекси се възстановиха сериозно от дъната си, SOFIX е изключително близо до дъното си от март. И това може да изглежда като възможност.

Историческа справка сочи, че моментите на корекция от над 20% са били едни от най-добрите моменти за влизане на пазара, защото са следвали бързи и силни възстановявания. Разбира се, настоящия случай е малко по-различен, защото в момента, освен в най-дългия мечи пазар в историята на родния капиталов пазар, сме свидетели и на нещо, което никога не се е случвало в историята - световна пандемия.

В допълнение, ако завърши при текущите си нива, индексът на сините чипове SOFIX би отбелязал трето поредно годишно понижение (индексът загуби 11.1% през 2018-та година и 4.6% през 2019-та година). Това не се е случвало никога в историята му и може да е предвестник на последващо възстановяване през следващите години, особено при ускоряване на икономическото възстановяване през следващите няколко години, след обуздаване на пандемията.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на БФБ