Захранвано от безпрецедентните количествени улеснения, покупките на централната банка и различните програми за стимулиране на икономиката, паричното предлагане в САЩ през април се изстреля до рекордни стойности. Темпът на покачване никога не е бил толкова голям, а единственият период, който се доближава до това, на което ставаме свидетели днес, са 70-те години, пише Райън Макмейкън в нова статия.

Очакваше се паричното предлагане да нарасне през последните месеци. Това обикновено се случва през ранните етапи на една рецесия или финансова криза. Магнитудът на растежа обаче е напълно неочакван.

През април растежът на паричното предлагане на годишна основа достигна 21,3%. Този темп настъпва след увеличението от март, което беше от 11,3%. През април 2019 г. темпът беше 1,94%. Исторически погледнато, подобно покачване както спрямо предхождащия месец, така и спрямо същия месец на миналата година, е огромно. Така се нарушава тенденцията от началото на 2019 г., когато до август темпът на растеж беше около 2%. Всъщност август 2019 г. се наблюдаваше най-ниското нарастване на паричното предлагане за последните 12 месеца.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

Метриката за паричното предлагане, която използвам, е разработена от икономистите Мъри Ротбард и Джоузеф Салерно, които я наричат същинско парично предлагане (true money supply или TMS). Тя е по-добра от индикатора M2, а Mises Institute предоставя регулярни данни за движението ѝ. Разликата е, че TMS включва и депозитите на министерството на финансите във Федералния резерв, но изключва краткосрочните депозити, чековете на пътуващите и паричните фондове на търговците.

Все пак темпът на нарастване на M2 също постави исторически рекорд от 18,01% през април на годишна основа спрямо 10,95% през март. М2 се покачи с 4% през април миналата година, след като растежът му се забави драстично от края на 2016 до края на 2018 г., преди да започне да се покачва отново през последните месеци. Към март, тенденцията е същата като при TMS.

Покачването на паричното предлагане може да е полезна метрика за икономическата активност. По време на икономически бум, паричното предлагане расте бързо, тъй като банките отпускат повече кредити. Рецесиите, от друга страна, са предшествани от периоди на забавяне на паричното предлагане. С наближаването на кризата, темпът на покачване на TMS се ускорява и изпреварва този на M2.

Икономист: Най-вероятният сценарий е хиперинфлация

Икономист: Най-вероятният сценарий е хиперинфлация

Федералният резерв балонизира цялата икономика и сега няма какво повече да надува, смята експертът

Точно това се случи по време на дотком балона от 2001 г. и по време на Голямата рецесия от 2008 г. Февруари тази година беше първият месец от 2009 г. насам, през който темпът на покачване на TMS изпревари този на M2. Това се случва и през март, и през април, когато динамиката показва рецесия.

Въпреки че според някои анализатори текущата икономическа криза се дължи изцяло на паниката около коронавируса и затварянето на икономиката от страна на правителството, някои индикатори показват, че стопанството се беше устремило към рецесия още преди разразяването на болестта. Сред тях е TMS, както и кризата на репо пазара от есента на миналата година. Фактите, че Федералният резерв понижи основния лихвен процент няколко пъти и отново започна да увеличава счетоводния си баланс говорят за слабостта на икономиката още преди април 2020 г.

М2 през февруари беше 17,2 трлн. долара, а TMS - 16,3 трлн. долара. Нарастването на паричното предлагане през последните месеци отчасти беше свързано с факта, че Федералният резерв започна безпрецедентни парични стимули през март и април 2020 г. Комитетът за отворените пазари понижи лихвения процент по кредитите, отпускани от централната банка, повече от веднъж през месеците преди март 2020 г., но в отговор на затварянето на икономиката от страна на правителството само в рамките на месец той беше понижен със 150 базисни пункта.

Друг фактор, който подпомага отчасти растежа на TMS, е огромното покачване на депозити на министерството на финансите във Федералния резерв през последните месеци. През април 2020 г. тази сума нарасна до рекордната стойност от 783 млрд. долара, което е почти два пъти по-висока стойност от 423 млрд. долара, колкото беше предишният рекорд от февруари тази година.