Кения се кани да подмени всичките си стари едри банкноти. И от властите в страната се надяват това да бъде правилна стъпка в борбата с корупцията, фалшифицираните банкноти и прането на пари.

Така всички хора в страната до 1 октомври ще трябва да върнат всичките си спестявания в банкноти от купюрите от 1000 шилинга, равняващи се на 10 долара или 8 паунда.

Междувременно новите, които ще ги заменят, предстои да се появят през следващите месеци и да бъдат пускани в обръщения постепенно, съобщава BBC.

Защо Кения заменя старите си 1000 шилинга?

Основната причина властите в Найроби да вземат това решение е те да се справят с огромната вълна от фалшиви 1000 шилинга.

Заедно с това преди време гуверньорът на кенийската централна банка Патрик Нджорге изрази сериозна загриженост за това, че големите банкноти се използват за извършване на "незаконни транзакции в страната и в други държави в региона".

Банкнотите от 1000 шилигна са тези с най-висока стойност в Кения. По думите на Нджорге кенийският шилинг може да се смята на валута от ранга на щатския долар в Източна Африка що се отнася до нейната широка разпознаваемост и използваемост.

Още през 2013 година президентът на страната Ухуру Кенята обяви, че ще се бори срещу дълбоката корупция там. Неговите критици обаче твърдят, че почти няма действия в тази посока.

Те обвиняват властите, че не правят разследвания на високопоставени хора, за които се смята, че са замесени в корупционни схеми.

Бизнес репортерът на BBC Джорджие Ндирангу посочва, че подмяната на старите 1000 шилинга се смята за директен отговор на тези обвинения.

За политиците и бизнесмените в Кения, чиито имена са свързвани с някои от големите корупционни схеми в страната, се смята, че държат стотици милиони нелегално спечелени пари. По думите на Ндирангу смяната на банкнотите от 1000 шилинга ще ограничи прането на пари и ще ги принуди да обменят значителна част от средствата си в друга валута.