Китайските инвестиции в краткосрочни и дългосрочни американски държавни ценни книжа спаднаха до 6-месечно дъно, достигайки 1.171 трлн. долара през юли от 1.178 трлн. долара през юни, съобщава CNBC.

Данните се наблюдават внимателно, тъй като продажбата на американски дълг се смята за един от начините, по които Китай може да отвърне на САЩ в задълбочаващия се търговски спор, но анализаторите приемат скептично твърдението, че Пекин използва това средство, за да изпрати съобщение на Вашингтон.

Русия продава дълга на САЩ с рекордно темпо. Ето защо

Русия продава дълга на САЩ с рекордно темпо. Ето защо

Икономиката има нужда от свежи пари, а американските облигации са добра сделка

Китай е най-големият притежател на американски държавен дълг, следван от Япония и Ирландия. Японските инвестиции в държавни облигации на САЩ се повишиха през юли до 1.04 трлн. долара от 1.03 трлн. долара през юни.

"Това е грешка при закръглянето. Ако китайците искаха да покажат недоволството си заради митата, това не е мястото, където ще го правят", твърди експертът Андрю Бренър. "Дали китайците ще притежават 2-годишни американски облигации с 2.8% доходност или 2-годишни германски облигации с минус 0.53% доходност? Китай няма да покаже недоволството си по този начин", категоричен е Бренър.

Анализаторите твърдят, че Китай е много по-вероятно да отвърне на митата на САЩ, налагайки собствени мита върху американските стоки, което вече направи. Някои смятат, че Пекин ще използва своята валута като оръжие, преди да се отърве от американския дълг.

"Досега реакциите на Китай предполагат, че наистина не искат това противопоставяне да стигне твърде далеч. Ако конфликтът се превърне в пълномащабна война, каквато все още не е, тогава сигурно ще използват всичко, с което разполагат", заяви Уорд МакКарти, главен финансов икономист в Jefferies.