Китайската международна платежна мрежа ще достигне 1 000 участници до края на 2020 г. благодарение на агресивните усилия на Пекин да привлече нови членове от Азия и по новия "Път на коприната", пише Nikkei Asian Review.

Към края на юли 984 финансови институции, с 48 повече спрямо края на 2019 г., 0т 97 държави са били част от Cross-Border Interbank Payment System. Тя бе създадена през 2015 г. с цел глобализиране на юана, преодставяйки по-лесна възможност участниците да правят плащания в китайската валута.

Над 70%, или 731, от участниците в CIPS са в Азия, 124 в Европа и 37 в Африка. В Северна и Южна Америка общият им брой е едва 40.

Системата има сравнително голямо присъствие в Африка заради икономическото влияние на Пекин там. "Вместо да се състезава с долара, Китай иска да увеличи трансакциите в юани, създавайки нов икономически блок", посочва Такахиде Куичи от Nomura Research Institute.

Американският долар остава доминиращата валута за международни трансакции. Белгийската Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) обработва трансакции за между $5 трлн. и $6 трлн., като около 40% са в долари. В същото време юанът отговаря за едва 1,95%.

Нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон само засилва амбициите на Китай да ускори развитието на платежната си мрежа.

Смъртта на долара като резервна валута е силно преувеличена

Смъртта на долара като резервна валута е силно преувеличена

Американската валута няма реални конкуренти, казват анализатори