Отслабващият американски долар може да поевтинее още, но значението му като световна резервна валута вероятно няма да намалее, казват анализатори.

Зелената валута се възползва от бягството на инвеститорите като сигурност в началото на пандемията, която изпрати долара до над 3-годишен връх през март, припомня CNBC.

Но сега стратезите казват, че икономическото възстановяване на страната е под въпрос заради неубедителния отговор на здравната криза. Доларът реагира и на растящия дефицит и възможността лихвите в САЩ да останат ниски още дълго време.Доларовият индекс падна до 27-месечно дъно миналата седмица при нива от 92,477 пункта, при 102 през март. Днес той е на ниво от 92,94.

"По-бързият икономически ръст на САЩ спрямо еврозоната и Япония вечен е изглежда гарантиран, поне за следващите няколко години. Нещо повече, фондът за възстановяване на Европейския съюз на стойност €750 млрд. дава на инвеститорите повече увереност в еврото като цяло", казва Патрик Шовиц от JPMorgan Asset Management.

И допълва: "Намаляващото предимство при лихвите прави доларът по-малко привлекателен и кара инвеститорите да обмислят депозити в други валути. Тези фактори няма да се променят скоро и вероятно доларът има накъде да поевтинява още".BlackRock Investment Institute споделя мнението и посочва, че слабостта на долара ще продължи в краткосрочен план.

Смъртта му обаче е силно преувеличена

Настоящите опасения, че доларът може да загуби своя статут на световна резервна валута обаче са преувеличени, казват анализатори.

По данни на Международния валутен фонд (МВФ) делът на долара в световните резерви намалява от 64,7% през първото тримесечие на 2017 г. до около 62% през същия период на тази година. През последните три месеца на 2019 г. дори падна до 60,9%. И "мечките" посочват именно тази статистика.

Старши икономистът на Capital Economics Йонас Голтерман обаче подчертава, че поевтиняването на долара от март насам се дължи на други фактори, включително на ниските лихви и икономическия отговор на Европа срещу пандемията. Последното е създало впечатляващ приток на средства към общата валута. От юни насам доларът загуби около 6,6% спрямо еврото.

Но според Голтерман кризата е подсилила ролята на долара като резервна валута, припомняйки, че през март зелената валута поскъпна, след като инвеститорите я избраха за тих пристан, на който да изчакат бурята да отшуми.

"Но най-важното е, че няма ясна алтернатива на долара", посочва той. "Следващите две най-големи икономики, еврозоната и Китай, са по-малки от САЩ, а еврото (заради крехкото политическо статукво) и юана (заради капиталовия контрол и политическа система на Китай) имат значителни недостатъци като резервни валути".

Свен Шуберт, старши инвестиционен стратег в европейската Vontobel Asset Management, също посочва юанът и еврото като двете най-възможни алтернативи на долара. Но и двете все още не са сериозни конкуренти, смята той. Около 50% от световната търговия все още се извършва в долари, въпреки че САЩ отговаря за 12% от нея.

Анализатор: Инвеститорите трябва да се подготвят за изстрелване на долара

Анализатор: Инвеститорите трябва да се подготвят за изстрелване на долара

За това говори сезонността в търсенето на валутата и пазарът на петрол