Инвеститорите трябва да са подготвени за бързо покачване на стойността на долара, каза водещият на предаването Mad Money по CNBC Джим Креймър.

Неговата оценка се дължи на анализ на експерта Лари Уилямс, който посочва, че доларовият индекс, който падна до 92,3 пункта, което е най-ниската му стойност за последните две години и все още далеч от дъното от 77,23 пункта, постигнато през юни 2008 г., тепърва ще се връща към растеж. Американската валута изгуби 4,23% от стойността си само от началото на годината.

Причините за тази прогноза са както сезонните фактори, които показват, че доларът традиционно се понижава през лятото, и корекциите на петролния пазар, където търсенето на "гущерите" може да се възстанови.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

"Графиките, интерпретирани от великия Лари Уилямс, предполагат, че американският долар може би е готов да излезе от укритието си и да започне да расте отново", каза Креймър. "Ако той е прав, трябва да преоценим много местни компании, които получават силен стимул от отслабването на валутата, т.е. да преразгледаме цените на акциите на бизнесите, продаващи в чужбина."

Това, което водещият посочва, е стара икономическа заблуда, според която държавите трябва да обезценяват валутите си, тъй като това носи конкурентно предимство на експортноориентираните компании. При нея удобно се пропуска, че марджът на самите компании може да се свие, даже и ако обемът на техния износ се увеличи.

Икономист: Правителството и централните банки подпомагат стагфлацията

Икономист: Правителството и централните банки подпомагат стагфлацията

Ценовият механизъм в икономиката трябва да бъде оставен да работи, смята Майкъл Хофман

На фона на поевтиняващия долар, продължаващото бавно възстановяване на икономиката, несигурността, произтичаща от кандидат-президентските избори и увеличаването на броя болни от коронавирус борсовите пазари наистина продължиха да растат, като вчера индексът S&P 500 постигна най-високата си стойност в историята. Технологичният Nasdaq отчете подобно представяне преди месец и половина.

Докато Уилямс разглежда графики и сезонност, това, което анализаторът пропуска, е поведението на Федералния резерв. Той обеща най-голямата парична помощ в историята, което означава, че печатането на долари се изстреля. Това доведе и до ръста на цената на златото и среброто, които постигнаха рекордна стойност в доларово изражение. Докато централната банка не спре да инфлира валутата, нейната стойност едва ли ще се върне към растеж.