Наскоро американският гигант Apple записа още веднъж името в историята си, постигайки пазарна капитализация от $1 трилион. Разбира се, трудно е да сравняваме американската борса с българската, но можем да отправим поглед и да видим кои са най-големите публични компании в България.

Първенец с 536 млн. лв. е "Софарма" АД. Единствената друга, която минава прага от половин милион, е "Химимпорт" АД - 515 млн. лв., показва анализ на "Infostock". На трета позиция остава "ЧЕЗ Разпределение България" АД с над 100 млн. лв. по-малко от първата и пазарна оценка от почти 432 млн. лв.

Източник: Инфосток

Източник: Инфосток

Интересен е фактът, че две от тези компании, се представят далеч по-добре от индексите SOFIX и BGBX 40, а средното представяне на трите най-големи по пазарна капитализация компании е загуба от 3.8% за последната една година, или над три пъти по-малко от понижението на SOFIX и BGBX 40, коментира изданието.

В кои компании на БФБ би инвестирал Уорън Бъфет?

В кои компании на БФБ би инвестирал Уорън Бъфет?

И обяснението защо би избрал тях

За сметка на това, при следващите три компании по пазарна капитализация, откриваме два компонента - "Първа инвестиционна банка" и "Монбат", чиито акции поевтиняват с по над 29% за последната една година, или над два пъти повече от представянето на двата водещи индекса.

С най-добро представяне сред най-големите компании, са акциите на "Еврохолд", които в среда на поевтиняване на индексите, добавят 29,2% към стойността си.

Иначе средното представяне на 11-те компании от широкия индекс, които се отличават с пазарна капитализация от над 200 милиона лева, е в размер на -9.2%, което е по-добре от представянето на SOFIX и BGBX 40 за разглеждания период от 12 месеца.

Най-дългият ръст на "Уолстрийт" в историята. Как да се подготвите за спад?

Най-дългият ръст на "Уолстрийт" в историята. Как да се подготвите за спад?

Рано или късно той ще настъпи

Не откриваме някаква съществена зависимост между представянето в акциите на компаниите и съотношението им цена-печалба. И докато книжата на "Химимпорт", които са с относително ниско такова съотношение от 6.9, бележат ръст от над 10% за последната една година, акциите на "Еврохолд", са със съотношение цена-печалба от 23.

Общото между "Химимпорт" и "Еврохолд" обаче е ръста на резултатите. С 21,5% нараства консолидираната печалба на "Химимпорт" за първото тримесечие, докато тези на "Еврохолд" се повишава с цели 45% за първото полугодие, спрямо същото на миналата година.

При текущата инфлация спестяванията ви ще се обезценят наполовина за 20 година

При текущата инфлация спестяванията ви ще се обезценят наполовина за 20 година

Какво може да направите?

Също така, най-ниското съотношението цена-печалба при "Първа инвестиционна банка", сред разглежданите компании, не й помага за това, тя да е сред най-губещите, с поевтиняване от близо 29%. Спадът в книжата на банката стават реалност и на фона на ръста в печалбата й с близо 4% за първото полугодие. Явно обаче, ръстът се вижда на инвеститорите незадоволителен.

Акциите на само още една, от разглежданите най-големи компании, отбелязват повишение за последната една година. И това е - "Спиди". И тук, най-вероятната причина е доброто повишение на печалбата, която нараства с 58% за първите шест месеца на годината, в сравнение със същия период на миналата година.

В заключение може да се каже, че инвеститорите предпочели най-големите компании на БФБ, едва ли са сбъркали, ако са разпределили своите инвестиции по равно между тях. Те са се представили по-добре от пазара за последната една година. Определено компаниите отчитащи добър ръст в печалбите си, са се представяли по-добре от останалите, пишат още от "Инфосток".