Нов рекордно дълъг бичи пазар за щатските индекси. Близо 3 500 търговски сесии, отвел индексът на сините чипове S&P 500 от 666 на 2 870 пункта. Или ръст от над 320%.

Щатските индекси могат и да са близо до исторически най-високите си стойности, но инвеститорите не бива да забравят едно - пазарите са циклични и след периоди на повишения, следват такива на спад.

Всъщност, никой не може да Ви каже къде ще спре да се повишава пазарът. Това, което е сигурно обаче, е, че никой няма да иска да хване следващата вълна надолу. Ето защо експертите препоръчват да следите от близо пазарите и да закривате позициите си след първите признаци на слабост при подобни дълги повишения на индексите.

Добре е също така да настроите портфейла си за потенциална корекция. Ето няколко стъпки какво можете да направите по този въпрос:

Официално: Фондовият пазар в САЩ с най-дългия период на подем досега - 3453 дни

Официално: Фондовият пазар в САЩ с най-дългия период на подем досега - 3453 дни

Акциите на компанията с най-голям ръст за този период са поскъпнали с 6900%

Бъдете по-консервативен

Става въпрос за алокацията Ви към активите. Проверете какво е съотношението акции към облигации. Разгледайте какво е теглото на пазарите, към които имате експозиции и намалете относителния дял на по-рисковите пазари - като развиващите се например. Повишете кешовите си позиции, за сметка на позициите си в акции.

Не забравяйте простото правило на Бенджамин Греам - "инвеститорите не бива да държат в акции повече от 80% и по-малко от 20% от портфейла си". Може би моментът не е лош да се насочите да сте по-близо до долната посочена граница. Ако нямате метали, като например злато или сребро, е добре да помислите да насочите част от средствата си натам. Металите са доказали, че макар и да не са най-добрия защитник в моменти на кризи за пазарите, в половината от случаите са успявали да защитят инвеститорите. В най-лошия случай, възможно е те ще поевтинеят с по-малко от пазара, което отново си е предимство за инвеститорите.

Всички рекорди на "Уолстрийт" от 1781-а до Apple

Всички рекорди на "Уолстрийт" от 1781-а до Apple

Този месец производителят на iPhone стана първата компания в Ню Йорк, достигнала $1 трилион капитализация

Можете да помислите и за облигации. Нетните къси позиции в 10-годишни щатски държавни облигации, на хеджфондовете достигнаха рекорд, според последните данни на Commodity Futures Trading Commission.

За Джефри Гъндлах, от DoubleLine Capital LP, екстремната природа на тази позиция, сама по себе си носи заплаха, за всички, които следват подобна стратегия.

Налице е сериозна опасност от така наречения "short squeeze", или ситуацията при която цената на един силно скъсяван актив започва да се повишава и това принуждава участниците да закриват късите си позиции, но поради липса на сериозно предлагане и в условията на силно търсене, цената скача значително.

Изберете по-големи компании

Историята сочи, че акциите на "сините чипове" се представят по-добре в моменти на корекции и пазарни сривове, в сравнение с акциите на малките компании. Тук става въпрос за компании с пазарна капитализация от над 100 милиарда долара...

За щастие на инвеститорите вече има много такива компании измежду които да избират. Съвсем скоро например, Apple премина границата от 1 трилион долара, което се случва за пръв път в историята на финансовите пазари.

Експерт: "Уолстрийт" е най-големият балон в историята на човечеството

Експерт: "Уолстрийт" е най-големият балон в историята на човечеството

След като той се взриви, може да свие обема на фондовия пазар наполовина, смята Рон Пол

Имайте предвид, че малките компании, могат и да изпреварват големите в моменти на ръст, но също така се представят и по-лошо от улегналите компании, в моменти на слабост за пазарите.

Предпочитайте "стойностни компании", пред такива ориентирани към ръст

Компаниите ориентирани към ръст са тези, чиито печалби растат по-бързо от средните. Стойностните компании от друга страна са относително по-евтини на база финансови съотношения като цена-печалба, цена-продажби и цена-счетоводна стойност.

Стойностните акции, традиционно предлагат по-голяма защита от тези ориентирани към ръст, при "мечи пазари". Вече се наблюдава преминаването на инвеститорите от компании ориентирани към ръст, към тези в стойност. И това не е изненадващо, предвид на търговската война между САЩ и Китай и прогнозите, че тя ще доводе до понижение в ръста на световната икономика.

Дивидентът винаги ще е във Ваша полза

Някои компании се развиват толкова бързо, че имат нужда да използват целия си генериран паричен поток за да инвестират в разрастването си. Други, по-зрели компании, връщат голяма част от приходите си на инвеститорите под формата на дивидент. Дивидентните компании се представят по-стабилно в периоди на спад.

Основната причина да изберете компании изплащащи дивидент е, че те са източник на постоянен доход, отвъд очакванията за реализиране на капиталовата печалба.

Има много количествени методи за оценка на това дали една акция е подценена, или не, които се базират до голяма степен на изплащания дивидент и неговото повишение с времето. В същото време дивидентите дават по-добра възможност да си планирате капиталовите потоци идващи от вашите инвестиции.

Според изследване на Standard & Poor"s, изплащащите дивидент компании са генерирали доход за инвеститорите 22 пъти по-висок от този, генериран от компаниите неизплащащи дивидент за периода между 1972 и 2014-та година (с отчитане на изплатения дивидент).

Затегнете стоповете си

Може би е добра идея да приближите малко "пълзящите си стопове" към настоящата цена. Например стоп в рамките на 15-20%, който покрива изискването за навлизане в "мечи пазар" може би не е лошо решение. Така ще предпазите портфейла си от по-значими загуби, при евентуална по-дълбока корекция.

Ако нямате стопове за ограничаване на загубите си, може би е добре да помислите да поставите такива.

Повишете кеша си

Историята сочи, че корекциите и "мечите пазари", са давали добри възможности на инвеститорите да купуват евтино. И ако са били достатъчно търпеливи, в крайна сметка инвеститорите са излизали на печалба. За да можете да купите евтино обаче, трябва да имате разполагаеми средства. Не е лоша идея да повишите наличния си кеш именно в момент, когато индексите са при нива близки до исторически най-високите им такива и когато финансовите оценки на компаниите са по-високи от тези в исторически план.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи.