Разрастващият се скандал за пране на пари през датската Danske Bank, който включва "съмнителни трансфери" на стойност от 200 милиарда евро, направени в рамките на осем години, не е разрушителен само за репутацията на Дания и за тази на най-голямата й банка. Той също говори за дълбока институционализирана корупция в Русия на Владимир Путин.

Това посочва в свой коментар за Reuters финансовият ръководител на Citibank за Централна и Източна Европа Стивън И. Халиуел.

Според него по-големият урок от мащабния корупционен скандал няма да е толкова финансов, колкото политически.

Скандалът с Danske Bank се разраства

Корупционният скандал, разтърсил една от най-малко корумпираните държави в света

Според обвиненията става въпрос за "изпирането" на над 9 милиарда долара

"Фактът, че много руснаци, не само олигарси милиардери, са "прали" пари през Естония, показва, че това е механизъм за оцеляване на руския бизнес и за нископлатените бюрократи. Путин не е направил сериозен опит да спре потокът от средства, виждайки тези капитали, изтичащи на Запад, като спасение за корумпирани лица", казва той и допълва:

"Времето на този подход обаче изтича, като руската икономика се проваля и "прането" на пари става по-трудно за прикриване.".

Халиуел акцентира върху това, че въпросната корупционна схема с естонското дъщерно дружество на Danske Bank включва 15 000 клиенти, които не са граждани на Естония. В доклада на датската финансова институция се посочва, че в нея са били замесени основно лица от Русия.

"Естонската банка е само едната част от много по-голям проблем. Около 177 клиенти на Danske Bank в Естония, както показва доклада, са руски граждани, свързани с т.нар. "Руска пералня" - друга корупционна схема за изтегляне на пари от Русия чрез посредници в Молдова", обяснява експертът и допълва:

"Хората, свързани с нея, са с компании, регистрирани във Великобритания или в данъчни райове, като Белийз и Британските Вирджински острови, каквито са по-голямата част от замесените и в скандала с Danske Bank клиенти.".

По думите на Халиуел въпросните 200 милиарда евро са значителна сума, но са едва "малка част" от изчисляваните на над 800 милиарда долара средства на богати руснаци, съхранявани извън родината им.

"Погледнато в друга перспектива обаче тази сума се равнява на общото богатство на всички руски домакинства. Голяма част от тази огромна сума е била тайно трансферирана извън границите на страната по време на управлението на Путин и това е доказателство, че прането на пари не е просто случайно престъпно деяние, а неразделна част от икономическата система в страната", смята експертът.