Ариел Безалел, който управлява $11,8 милиарда в лондонската Jupiter Asset Management, бие тревога. Мениджърът казва, че не е бил толкова внимателен през последните пет години, а подскокът на акциите през последните месец или два е рали по време на мечи пазар. Безалел разказва пред Bloomberg, че търси спасение в облигациите на Съединените американски щати.

"Има много смисъл да се използва възможността, която настоящата среда на силни пазари дава, за да се ограничи риска - по-просто казано: да се продава високо", казва Безалел, чийто фонд Dynamic Bond е постигнал възвръщаемост от 1,4 процента за месец, изпреварвайки 79% от конкурентите.

Светът "плува в твърде много дълг", особено в Европа и САЩ, а Китай няма да успее да отхлаби политиките си достатъчно, за да стимулира световните пазари, казва още той. Рискът от световна рецесия е най-голямото притеснение сред инвеститорите.

Исторически, около 70 процента от инвестициите на фонда са във високодоходоносни активи, а "днес сме на около 20 процента", казва той, без да дава повече подробности.

Миналият месец Международният валутен фонд намали прогнозата си за световната икономика.