Централните банки на еврозоната ще оповестят първите си значителни финансови загуби от десетилетие на печатане на пари през следващите седмици, предвещавайки нова ера на контрол и перспективата за спасяване на данъкоплатците. Когато Европейската централна банка разкрие годишните си резултати този четвъртък, официални лица се очаква да предупредят за големи дефицити през тази и следващата година в целия регион, тъй като по-високите лихвени проценти карат разходите за обслужване на депозитите, натрупани чрез количествено облекчаване, да скочат.

Изявлението на ЕЦБ може да предизвести серия от неудобни национални доклади, като германската Бундесбанк може да бъде изправена пред най-големия удар от всички.

"Резултатите ще станат отрицателни за много банки още през 2022 г. поради несъответствието на лихвените проценти по активите и пасивите", каза в интервю управителят на Bank of Portugal Марио Сентено.

Намеренията на ЕЦБ за нивата на основните лихви

Намеренията на ЕЦБ за нивата на основните лихви

При определени условия има вероятност инфлацията в еврозоната да падне под 3% в края на годината

"Сега се финансираме при по-високи лихвени проценти, които не съответстват на връщането на облигациите и всякакви дългове в баланса на централната банка." Загубите в еврозоната биха добавили към списъка с примери в световен мащаб, като съседната Швейцарска национална банка се открои с рекордния си дефицит миналия месец.

Перспективата накара някои длъжностни лица да се изнервят от светлината, която рискуват да осветят финансовото състояние на региона и възможните фискални последици. Банката за международни разплащания настоя този месец, че подобни резултати нямат значение, че централните банки могат да работят с отрицателен собствен капитал и че не могат да фалират.

Преди всичко служителите твърдят, че загубите нямат отношение към паричната политика. Въпреки това ЕЦБ критикува паричния недостиг на други места в Европейския съюз и нейните собствени правила могат да изискват от правителствата да отделят пари за националните централни банки. Дори е възможно самата базирана във Франкфурт институция да се нуждае от помощ.

Бундесбанк вероятно ще отчете малки загуби за 2022 г., които ще нараснат до 26 милиарда евро (28 милиарда долара) през 2023 г., ако лихвите на ЕЦБ останат на сегашните нива, според Даниел Грос, член на борда на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел.

Това би заличило 20 милиарда евро провизии за загуби по програми за закупуване на активи, както и 5 милиарда евро капитал и резерви. За нормална компания това може да означава несъстоятелност. Грос очаква предупреждение в годишните финансови отчети и Бундесбанк "да се опита да договори тихо вливане на капитал от Берлин" по-късно тази година.

Въпреки това, в последния епизод на повтарящи се загуби през 70-те години на миналия век, служителите прехвърлиха недостига в следващите години, повишавайки вероятността те просто да направят това отново. Други контрагенти също са изправени пред големи загуби през 2023 г., но не достатъчно, за да заличат капитала. Грос очаква те да достигнат общо 17 милиарда евро във Франция, 9 милиарда евро в Италия и 5 милиарда евро в Холандия.

Ако лихвите останат високи през 2024 г., холандската и френската централни банки също ще бъдат изложени на риск от отрицателен капитал. През септември шефът на холандската централна банка Клаас Нот предупреди правителството си за "кумулативни загуби, които ще бъдат значителни" през следващите години.

"В краен случай може да е необходима капиталова вноска" от данъкоплатците ", каза той. Джером Хаегели, главен икономист в Swiss Re и бивш служител на SNB, каза, че загубите вероятно ще подложат централните банки и техните програми за печатане на пари на по-внимателно политическо и обществено наблюдение. Комбинацията от висока инфлация - за която някои обвиняват отчасти QE - и всички трансфери на данъкоплатците, необходими за обръщане на отрицателните капиталови позиции, може да се разглежда като "супер данък върху икономиките", каза той.

"Заедно с централните банки, които вече не осигуряват неочаквани печалби, това означава, че публичният дефицит се увеличава", каза той. В най-лошия случай запълването на финансови дупки в централните банки може да означава, че правителствата "се нуждаят от още по-високи данъци".

Двойното въздействие излага на риск "най-важния актив на централните банки, който е тяхната фактическа независимост", каза Хегели. Загубите възникват, защото ЕЦБ създаде ликвидност чрез закупуване на 5 трилиона евро предимно държавни облигации, за да подклажда инфлацията и да стабилизира финансовите пазари през пандемията. Голяма част от тези средства се върнаха като депозити. Националните централни банки плащат лихва върху тях по ставката на ЕЦБ, сега 2,5%.

Фед повиши лихвите, същият ход се очаква и от ЕЦБ

Фед повиши лихвите, същият ход се очаква и от ЕЦБ

Прогнозира се ЕЦБ да бъде по-умерена, но все пак да анонсира лихвено повишение от 50 базисни пункта

Съответстващите активи са облигации с фиксиран купон, които плащат средно само 0,5%, според Грос. Въпреки че паричните решения се вземат от ЕЦБ, операциите се извършват на национално ниво. Бундесбанк е най-засегната, защото на германските държавни облигации се гледаше като на сигурно пристанище с ниска или дори отрицателна доходност. Банката на Гърция, чиито покупки бяха много по-малки и на по-високодоходни национални облигации, вероятно ще остане печеливша.

Институциите в еврозоната наистина предвидиха дефицити. Общият капитал и буферите за провизии срещу загуби в цялата система са 229 милиарда евро, според ЕЦБ. "Централните банки направиха огромно количество провизии по време на този кратък цикъл на много добри резултати", каза Сентено. В продължение на години тези печалби също така помагаха за финансирането на държавните разходи и обръщането сега означава, че може да са необходими публични средства за възстановяване на балансите.

В близкия пример Обединеното кралство вече е одобрило трансфер от £11 милиарда ($13,2 милиарда) към Bank of England под предварително договорено обезщетение. Централната банка на Швейцария не се нуждаеше от капиталов тласък след най-голямата си загуба - еквивалентна на около една пета от швейцарския БВП.

Но SNB пропусна годишно плащане към властите само за втори път и служителите започнаха да свиват баланса, ограничавайки бъдещите дефицити. Загуба от 36,7 милиарда австралийски долара (25,1 милиарда щатски долара) в Резервната банка на Австралия я остави с 12,4 милиарда австралийски долара отрицателен собствен капитал.

През юни банката заяви, че се надява да възстанови резервите си чрез задържане на бъдещи печалби и не е търсила правителствени пари. Според шефа на BIS Агустин Карстенс това е добре. Той каза този месец, че централните банки "могат и са работили ефективно" дори с отрицателен капитал. "Основното за централните банки не е печалбата, а общественото благо."