Глобалният дълг нарасна до рекордните $226 трилиона долара миналата година, което поражда опасения относно неговата устойчивост с нарастването на лихвените проценти, съобщи Международният валутен фонд, цитиран от Bloomberg. Според МВФ това крие сериозни рискове за глобалните финанси.

По-бързото от очакваното повишаване на лихвите може да окаже натиск върху силно задлъжнелите държави и да принуди правителствата и компаниите да намалят дълга и разходите, което ще навреди на икономическия растеж, коментират от МВФ в доклад.

Глобалният дълг се е повишил с 28 процентни пункта до 256% от брутния световен вътрешен продукт през 2020 г., което е най-големият ръст за една година след Втората световна война, казаха те, цитирайки данни от най-новата база данни за глобалния дълг на фонда.

С нарастването на лихвените проценти фискалната политика обикновено се коригира, тъй като правителствата харчат повече за обслужване на дълга и намаляват разходите, за да държат дефицитите под контрол.

Публичният дълг нарасна в развитите икономики миналата година, тъй като правителствата въведоха огромни фискални стимули, за да се справят с пандемията от Covid-19. Според изследователите в развиващите се страни и страните с ниски доходи съотношението на дълга нараства поради значителен спад на номиналния БВП.

Само на Китай се падат 26% от ръста на световния дълг.