Турската валута в четвъртък отслабна с над 3% спрямо долара и премина психологическата граница от 15 лири за долар в очакване на ново намаление на лихвения процент от централната банка.

Според данните от днешната търговията, която започна от 14,79 лири за долар, след 8 часа курсът падна до историческо дъно от 15,29 лири за долар.

Експертите свързват продължаващия спад на турската национална валута с очакваното в четвъртък ново намаление на основния лихвения процент в страната. Освен това в понеделник международната рейтингова агенция S&P Global Ratings (S&P) понижи перспективата за дългосрочния кредитен рейтинг на Турция в чуждестранна валута, който е на "B+", до отрицателна.

Турската валута, която през януари се търгуваше при курс от 7,4 лири за долар, загуби повече от половината от стойността си за една година. Максималният дневен спад през последните 20 години е регистриран на 23 ноември, когато лирата се срина с 16%. Това се случи, след като на 18 ноември Централната банка на Турция реши да намали основния лихвен процент от 16% на 15%, след което президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган в телевизионно обръщение отново се обяви в полза на намаляването на дисконтовия процент, като твърдеше, че това ще доведе до намаляване на инфлацията.

Ердоган сменя шефа на централната банка три пъти от юли 2019 г. и два пъти от ноември 2021 г. - министъра на финансите, припомня1prime.ru.

По-рано лидерите на основните опозиционни партии в Турция обвиниха Ердоган в икономическа некомпетентност и призоваха за предсрочни избори. Турският лидер отхвърли призива, като каза, че президентските и парламентарните избори в Турция ще се проведат по план през юни 2023 година.