Необичайно високите оценки на акциите и някои други активи като криптовалутите накараха редица инвеститори и анализатори да се запитат дали не се формира балон. Преди да се опитаме да дадем отговор, нека видим кои са трите критерия.

"Първият е широко разпространеният оптимизъм. Оптимизмът се е увеличил, но със сигурност не е това, което бих нарекъл еуфория, което е характерно за балон", казва Хю Джонсън, председател и главен икономист в Hugh Johnson Advisors, пред Yahoo Finance. Вторият критерий на Джонсън е оценката. Индексът S&P 500 се оценява на 32 пъти приходите от миналата година, според данни на Bloomberg. Средното съотношение цена-доход през последните 30 години е около 20. "Мисля, че пазарът е надценен, но със сигурност не е екстремно надценен", каза Джонсън.

Тогава възниква въпросът за дълга или за това колко инвеститори заемат средства, за да изпълнят своите транзакции. "Последният критерии, който е най-важен от всички, е маржин дългът. Нивото на маржин дълга спрямо целия пазар към момента е съвсем различно спрямо това, което видяхме при dot-com балона", каза Джонсън.

Джонсън не е единствения експерт който смята, че американските акции не са на територията на балон.

"Американските акции не са на територията на балон, тъй като 94% от притока на капитал от индивидуалните инвеститори след 2008 г. са отишли в облигации, а не в акции", подчерта Том Лий от Fundstrat. "Само 183 милиарда щатски долара от капитала на инвеститорите на дребно е бил насочен към фондовия пазар от 2008 г. насам", според Лий. Американските акции ще се представят "изненадващо добре" през следващото десетилетие, отчасти защото няма "балон в акциите", заяви Том Лий.

От 3.1 трилиона долара на входящи капитали от 2008 г. насам, само 183 милиарда долара, или 6%, са отишли към фондовия пазар. И през последните три години потоците от фондове в акции бяха слаби, въпреки почти 70-процентния скок на S&P 500. "Инвеститорите ликвидираха акции с ускорени темпове от 2017 г. насам", каза Лий. През последните няколко месеца, добави той, се наблюдава "малък прилив" на потоци на фондовия пазар, но "как това" приплъзване "може да маркира върха".

От 2008 г. насам инвеститорите са вложили 936 милиарда щатски долара в борсово търгувани облигационни фондове, 1.9 трилиона щатски долара в облигационни взаимни фондове и 2 трилиона щатски долара в ETF-и в акции ETF, докато изтеглят 1,9 трилиона щатски долара от взаимни фондове, пише в бележката. "Отново не виждам как това маркира дори близостта на връх за акции", каза Лий.

Други водещи експерти са на различно мнение. Ето какво казват те:

Фондовият пазар и биткойнът всъщност са в огромен балон. Това предупреди инвеститорите стратегът Дейвид Розенберг, цитиран от CNBC. "Трябва да разберем, че инвестираме в балон. В момента фондовият пазар е някъде от 20% до 30% надценен въз основа на цял куп различни показатели", каза Розенберг.

Розенберг, който беше най-добрият икономист на Merrill Lynch в периода от 2002 до 2009 г., е известен със своя песимизъм през последните няколко години. През 2019 г. той каза на инвеститорите, че рецесията е практически неизбежна. Миналата пролет Розенберг заяви, че не мрази акциите, защото безпрецедентната подкрепа на Федералния резерв може да продължи години.

"Ключът в момента е да бъдем бдителни. Вероятно този балон скоро няма да се спука", каза Розенберг. "Това, което държи пазарите са основно нулевите лихвени проценти. Докато процентите остават там, където са, освен ако нямаме истински драматичен спад в икономическата активност, този балон, в който се намираме, най-вероятно няма да се спука скоро ", смята той. "Параболичният ход в биткойните за толкова кратък период от време, е изключително ненормален", посочва икономистът. "Това, което всъщност искам да направя в контекста на този нестабилен фондов пазар, е да инвестирам в области, които не са балони и които имат голям потенциал за наваксване. Те наистина съществуват", казва Розенберг.

Фондовият пазар е в балон "наполовина" от мащаба на онези, които предизвикаха исторически сривове на пазара, като dot-com балона и Голямата Депресия. Това заяви пък основателят на един от най-големите хеджфондове в света Bridgewater Associates Рей Далио, цитиран от Yahoo Finance. "Това, което се случи е, че както минават много цикли се появяват много нови идеи, нови технологии, нови неща и те правят страхотни революции", казва Далио.

"Но има тенденция инвеститорите да екстраполират миналото и да не обръщат прекалено внимание на цената, а когато това се случи, започвате да се появяват балони", добави Далио. "Балонът не е това, което беше през 2000 г. и не това, което беше през 1929 г. Но е приблизително наполовина от мащаба им", посочи Далио.

Наскоро Далио заяви, че биткойнът с голяма вероятност може да бъде обявен "извън закона" от правителствата. "Законът за златния резерв от 1934 г. забранява на хората да притежават злато. Нещо подобно може да се случи и с биткойна, който поскъпна на фона на високите нива на дълга, ниски лихвени проценти, голямата ликвидност и инвеститорите, търсещи алтернативи на облигациите и валутите", посочи Далио. Далио подчерта и много от предимствата на биткойна, който достигна наскорошни върхове от над 60 000 долара. "Биткойнът се доказа през последните 10 години. Не е хакнат. Следователно той работи като цяло на оперативна основа. Това е алтернатива, в известен смисъл, запас на богатството. Това е като дигиталните пари. И това са плюсовете", каза Далио.

Какво мислят индивидуалните трейдъри?

Проучване на E*Trade Financial установи, че приблизително три четвърти от инвеститорите на дребно вярват, че пазарът е "изцяло или донякъде" в балон, което е увеличение с 3 процентни пункта спрямо предишното тримесечно проучване. В същото време възходящите настроения се увеличиха, като се повишиха до нивата преди пандемията от 61%. Казано по друг начин, индивидуалните инвеститори разпознават балона и не искат да го пропуснат.

"Оптимизмът нарасна, когато пазарът достигна нови рекорди за всички времена, ваксините се увеличиха, мерките за стимулиране продължиха и прогнозите за печалбите са високи", каза Майк Лоуенгарт, управляващ директор на инвестиционната стратегия във фирмата. Индексът S&P 500 напредна с повече от 80% от най-ниските си нива от март на миналата година. Акциите поскъпват вече повече от година и през по-голямата част от това време се появяват предупреждения за балонизиране на активите.

Но последните движения са нагоре, което е разтегнало оценките до нива, наблюдавани за последно в ерата на "дот-ком" балона, и с покачването на доходността опасенията на експертите и техните предупреждения стават все по-сериозни. Но повечето от инвеститорите ги игнорират - точно както са го правили през цялото време, докато S&P 500 скачаше, за да достигне 83% над дъното си от пандемията. Очакванията са, че разходите от Фед и продължаващата политика на облекчение на резерва, ще продължат да насочват капитали към фондовите пазари.

Те постоянно купуват, докато професионалистите избягват и правят ранни залози на акции, които ще се възползват най-много от връщането към нормална икономическа активност. За последните 12 месеца индивидуалните инвеститори са влагали средно по 1.2 милиарда долара в акции на ден, според данни на VandaTrack. В някои среди неумолимите покупки от отделни инвеститори предизвикват безпокойство, че групата е готова да се оттегли, създавайки риск за по-широкия пазар. Разпределението на собствения капитал на американските домакинства вероятно се е увеличило до 40% през април, надминавайки пика от дот-ком балона и достигнало най-високото ниво от началото на 50-те години, според оценка на JPMorgan Chase & Co.

По различно време през изминалата година лудостта на дребно предизвиква притеснения в професионални инвеститори, които предупреждават, че тяхното участие, подобно на началото на 2000-те, означава твърде голяма еуфория. Но те все още не са се отказали. В Bank of America Corp. физическите лица са нетни купувачи на акции за шеста поредна седмица, според последните данни на компанията за клиентските средства. Това контрастира с професионалните инвеститори, които се възползваха от последните печалби, за да разтоварят позициите си.

E*Trade анкетира близо 1000 инвеститори на дребно, които управляват поне 10 000 долара в своите онлайн брокерски сметки. Проучването също така показа, че почти половината вярват, че икономиката е в по-добра форма, което е увеличение с 15 процентни пункта спрямо резултатите от предходното тримесечие. И въпреки че опасенията около свързаните с вирусите рискове спаднаха на фона на неотдавнашното пускане на ваксините, опасенията за нестабилността на пазара се увеличиха и сега се класират като най-големият риск за инвестиционните портфейли, според проучването.

Дали инвеститорите на дребно продължават да играят голяма роля на пазарите, ще зависи от това какво ще се случи, когато има съществено отстъпление, според Макс Гохман, ръководител на разпределение на активи в Pacific Life Fund Advisors. "Какво се случва, когато няма ново гориво за този ракетен кораб до Луната? Много от тълпата с диамантени ръце може да осъзнаят, че са плащали прекалено много за калпав кубичен цирконий ", каза той, позовавайки се на популярна фраза, описваща бичи измама. "Дали ще останат на пазарите след това ще определи дългосрочния ефект на търговията на дребно."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на фондовите пазари