Набързо депутатите от бюджетната комисия в НС приеха на второ четене промените в Закона за банковата несъстоятелност.

Съдът ще назначава светкавично временните синдици, които Фондът за гарантиране на влоговете в банките ще определя за трезори с отнет лиценз, какъвто е случаят с КТБ, предвиждат промените.

Съдът е длъжен да назначи предложения от фонда временен синдик в деня, следващ деня на получаване на съответната молба. С назначаването на временните синдици правомощията на квесторите, избрани от БНБ, се прекратяват.

Поправките влизат веднага за окончателно гласуване в пленарна зала.
Припомняме, новите текстове бяха съгласувани във финансовото министерство с парламентарно представените сили под „зоркото око" на министър-председателя Бойко Борисов. Преди дни фондът отправи искане към съда да назначи временен синдик, но то бе отхвърлено с мотива, че сегашният закон не предвижда подобна възможност.

Временните синдиците ще могат да представляват банката с отнет лиценз и да я управляват. Те ще трябва да опазват и издирват имуществото й. Синдиците ще искат от съда да прекратява, разваля или унищожава сделки, ощетили активите на съответната банка.

По предложение или със съгласието на управата на фонда синдиците ще могат да възлагат на лица с международен опит да извършват действия по проследяване и връщане в имуществото на банката на активи, с които трезорът се е разпоредил в нарушение на закона.

Мартин Димитров поиска депутатите да имат право да получават банкова тайна, но Йордан Цонев от ДПС попари това му желание. И в нашето законодателство, и в европейските директиви се посочвало кой има право на достъп на банкова тайна. Не можем да получаваме банкова тайна, изтъкна Цонев. Според граждански организации има много неясноти в законовите промени и те ще създадат проблеми в бъдеще.

След заседанието шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова отчете задоволството си, че промените са минали с почти пълен консенсус. Законът за банковата несъстоятелност, приет преди десетина години, за първи път се проиграва на живо, в реална среда, коментира председателката на бюджетната комисия.

Тромавите съдебни процедури и спешността на решенията, които трябва да се вземат за КТБ, наложили да се спре безвремието между отнемането на лиценза и нейното обявяване в несъстоятелност. Това безвремие може да продължи още много месеци, а може би и години, обясни Стоянова. Затова и партиите се обединяват около промените, въвеждащи фигурата на временния синдик.

Всички промени според депутатката от ГЕРБ ще доведат до по-сериозни промени и ускоряване на процеса за приключване на казуса КТБ.

Стана ясно още, че Менда Стоянова не се е запознала с критичното писмо на Бромак за промените, в което се твърди, че те противоречат на Конституцията.

Текстовете са съгласувани и с юристи, които работят по европейските норми и правила, така че според мен няма нарушение на европейски норми и правила, категорична е Менда Стоянова.

Ние като законодател сме длъжни да предприемем всички действия, така че да защитим обществения интерес, интереса на държавния бюджет, изтъкна Менда Стоянова.
Утре - 18 март, промените трябва да се гледат в зала и управляващите се надяват те да започнат да действат още следващата седмица.