Биткойнът и останалите криптовалути могат да се приемат като добро средство за диверсифициране на портфейлите на инвеститорите в среда на почти пълна обвързаност на финансовите активи и нарастване на геополитическото напрежение.

И все пак... Според анализатори от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs, инвеститорите може би е добре да не бързат с покупката на биткойн, въпреки спада му до нива от под 7 000 долара за монета. От там прогнозират трудности за цената на биткойна през останалите месеци до края на тази година.

Въпреки че криптовалутата поевтиня с близо 50% през тази година, възможно е тя да продължи със загубата на стойност и през следващите месеци, смятат анализатори на банката.

Последният удар по криптовалутата стана в края на миналата седмица. Масивен погрешен залог във фючърси на биткойна, доведе до това трейдър да не е в състояние да покрие своите загуби в дълги позиции на хонконгската борса ОКЕх.

В изявление на ОКЕх в петък, стана ясно, че въпросният залог на трейдъра е на стойност 416 милиона долара. Борсата е ликвидирала позицията във вторник, но не е успяла да събере дължимите от трейдъра суми при спада в цената. Заради случая и социалните правила, борсата ще принуди трейдърите с нереализирани печалби, да се разделят с 18% от тях.

Криптовалутите изгубиха $606 милиарда за 2018 година

Криптовалутите изгубиха $606 милиарда за 2018 година

Bitcoin е с 55% под нивата от януари

Този случай идва да припомни на трейдъри и инвеститори рисковете, свързани с търговията на нерегулирани, или слабо регулирани пазари. Подобни казуси е почти невъзможно да станат реалност на регулираните пазари, на които се търгуват акции и облигации.

Криптовалутните платформи са обект на хакерски атаки, пазарни манипулации и др. Слабата им регулация, до голяма степен е в основата на възможността да се манипулира цената на биткойна и останалите криптовалути.

Именно мотиви за слабата регулация на пазара, бяха и в основата на решението на щатската комисия за финансов надзор, да отхвърле искането на братята Уинклевос за регистриране на индексен фонд, базиран на биткойна, в края на юли.

"Ние очакваме по-нататъшен спад в цената на битконйа, предвид на това, че криптовалутите не изпълват традиционните три функции на валутите", според Шармин Моссавар-Рахмани, главен инвестиционен стратег в Goldman Sachs.

Всъщност, Goldman Sachs не е особено оптимистична по отношение на бъдещето на криптовалутите. Нещо повече, в своя традиционен доклад за рисковете пред финансовите пазари, "манията по криптовалутите" е посочена сред шестте основни фактори, които могат да дестабилизират финансовата система.

С мнението си, Goldman Sachs е поредната голяма финансова институция, която изразява мнение, че биткойнът не изпълнява функциите на парите по отношение на измерване, или съхранение на стойност. Подобно мнение, изразиха вече експертите от UBS.

Рахмани припомни още на инвеститорите, какво е съотношението на пазарната капитализация на всички криптовалути, към това на финансовите пазари като цяло.

Спадът в цените на криптовалутите, който очакват от GS едва ли ще навреди, като цяло върху финансовите пазари, предвид на факта, че съставляват едва 0.3% от световния БВП към средата на тази година. В допълнение Рахмани изрази мнениеото , че на криптовалутите се отделя много повече медийно внимание, от това което заслужават.