Управляващите вземат конкретни мерки и готвят пакет от закони, които ще защитят интересите на българските граждани, които стават жертва на некоректни фирми за бързи кредити. Това увери в ефира на bTV депутатът от БСП Румен Гечев.

В момента народните представители са между първо и второ четене на закона за потребителския кредит. По думите на Гечев в близките 4-5 седмици се очаква становище на Европейската централна банка, след което ще се предприемат мерките на кабинета.

„Искаме да променим начина на работа на фирмите, които дават бързи кредити, но това касае и други кредити. Искаме небанковите институции да минат от лицензионен на регистрационен режим", заяви Гечев. По думите му така от пазара ще бъдат изключени спекулантите и ще останат сериозните фирми. Те ще трябва да представям капитал между 2 и 5 млн. лв. Ще се изисква и произход на капитала. „Разбойниците ще бъдат изключени", гарантира Гечев.

По думите му готвените промени не са лобистки и не са в защита на големите играчи на пазара. „Ще ограничим терора", отново увери депутатът. Според него въпросът не е в това дали фирмите са малки или големи, а дали спекулират. Все пак, Гечев сподели наблюденията си, че именно големите фирми са тези, които работят коректно.

За да тегли бърз кредит, човек вероятно преди това е получил отказ от банките. Навсякъде лихвите на бързите кредити са високи, но у нас има драстични случаи, подчерта Гечев. По думите му наказателните такси за пропусната вноска няма да отпаднат, но трябва да са ясно описани в договора.

„Небанковите институции не са социални организации. Те дават пари и после си ги искат. Съдът не може да вземе социално решение". Това заяви Гечев по повод репортажи за хора, ожилени от фирми за бързи кредити.