В хода валутната търговия в четвъртък сутринта щатският долар поевтинява спрямо британската лира стерлинг, нараства по отношение на йената и е стабилен към еврото. Турската лира продължава да укрепва.

Към 10:20 часа българско време общата европейска валута остава почти бе промяна по отношение на американската и се разменя на пазара на ниво $1,1325 за евро спрямо $1,1326 за евро в края на предишната сесия.

В същото време доларът поскъпва по отношение на японската валута с 0,15% - до 114,28 йени срещу 114,10 йени за долар при закриване на търговията в сряда.

Британската лира стерлинг в четвъртък сутринта расте с 0,022% а спрямо американската валута и се търгува на ниво около $1,3384 за паунд срещу $1,3352 за паунд предния ден.

Австралийският долар поскъпна с 0,06% спрямо щатския си съименник до $0,7218, след като скочи с почти 0,9% в сряда.

Индексът ICE , който измерва стойността на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес се понижава с 0,04%, както и по-широкият индекс на долара WSJ.

Турската лира поскъпна с 2% в четвъртък след резките подскоци през последните дни. Днес към 10 часа българско време турската валута се разменя при курс до 11.82 лири за долар от предишното ниво на затваряне при 12.04 лири за долар.

Преди седмица Централната банка на Турция реши да намали основния лихвен процент на 14% от 15%, което предизвика поредното рязко обезценяване на турската валута - в понеделник тя достигна рекордните 18,4 лири за долар. Вечерта на същия ден обаче нейният спад беше заменен от бърз растеж, в резултат на което лирата компенсира загубите от последните седмици.

Рязкото укрепване на лирата започна в понеделник следобед след думите на турския президент Ердоган за нови мерки за противодействие на волатилността на валутния курс. По-специално той подчерта, че правителството ще насърчи депозитите в национална валута, като компенсира вложителите за загубите поради колебания на обменните курсове.

Много анализатори очакват доларът да се засили през следващите месеци на фона на по-строгата парична политика в САЩ, за разлика от други големи икономики в света. Пазарите оценяват вероятност от 50% Федералният резерв да повиши основната лихва през март.

Междувременно изследователската организация Conference Board съобщи, че индексът на потребителското доверие в САЩ през декември неочаквано се е повишил до 115,8 пункта от 111,9 пункта месец по-рано. Анализаторите средно очакваха показателят да се покачи до 110,8 пункта от предварително обявеното ниво от ноември от 109,5 пункта.

"Силните данни насърчават (предстоящото повишаване на лихвите) Фед да се поглежда все по-сериозно на цените, особено на фона на новините, че омикронът причинява по-малко хоспитализации", пишат анализатори от TD Securities.