В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският долар се засилва спрямо еврото и японската йена, британският паунд леко расте. Търговци и инвеститори очакват по-късно днес публикуването на ключови статистически данни за пазара на труда в САЩ.

Анкетирани от Trading Economics анализатори прогнозират, че нивото на безработица в страната се е запазило на 3,6%, а броят на работните места в икономиката на САЩ (с изключение на селскостопанския сектор) се е увеличил с 250 хиляди миналия месец, след като през юни се повиши с 372 хиляди.

Тези данни могат да повлияят върху политиката на Федералния резерв, който се опитва да реши трудната задача: да забави рекордна от 40 години инфлация, без да предизвика рецесия в САЩ.

Доларът започна да се обезценява в средата на юли на фона на спекулациите, че регулаторът вероятно ще повиши лихвените проценти с по-бавни темпове през следващите месеци, за да избегне рецесия. Междувременно националната валута на САЩ си върна част от загубите, след като редица представители на ръководството на Фед отхвърлиха подобни опасения, като изразиха решимостта си да продължат да затягат паричната политика, докато инфлацията се забави, пише Trading Economics.

В четвъртък Bank of England реши да повиши основния лихвен процент до 1,75% от 1,25% годишно, което е рекорден темп от 1995 г. насам.

Към 10 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо долара с 0,13% - до $1,0234 за едно евро в сравнение с $1,0246 за евро при затварянето на пазара в четвъртък.

Цената на британската лира стерлинг на пазара се вдига в същото време с 0,09% и е $1,2167 за един паунд при $1,2160 за паунд в края на предишната сесия.

По отношение на японската валута американските пари поскъпнаха с 0,32% - до 133,16 йени за долар срещу 132,89 йени за долар предишния ден.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), нараства по време на днешната търговия с 0,16%, по-широкият индекс WSJ Dollar се повиши с 0,12%.