В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар е стабилен спрямо еврото и поскъпва по отношение на японската йена.

Към 10:35 часа българско време за едно евро на пазара дават по 1,1576 долара в сравнение с 1,1569 долара за евро в края на предишната сесия.

В същото време курсът на американските пари в тандем с японската валута нарасна до 112,81 йени за долар спрямо 112,24 йени за долар при закриване на търговията в петък. Японската национална валута е на най -ниското си ниво от април 2019 г., отбелязваTrading Economics.

Британската лира стерлинг в понеделник сутринта се търгува спрямо долара на ниво $1,3653 за един паунд - с 0,31% по-скъпо от петък

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,05% в понеделник. По -широкият WSJ Dollar Index не показва промяна.

Доларовият индекс е близо до годишните върхове, достигнати по-рано този месец. Търговците очакват, че Федералната резервна система на САЩ вероятно ще започне да отменя своята масивна програма за закупуване на активи още през следващия месец.

Фед ще публикува тази седмица протоколите от заседанието на Комитета за отворени пазари на 21-22 септември, което може да хвърли светлина върху следващите стъпки на регулатора във връзка с паричната политика.

Публикуваните миналата седмица данни на Министерството на труда на САЩ показват, че броят на работните места в икономиката на страната през септември се е увеличил с 194 хиляди, с най-ниския темп от началото на годината. Междувременно безработицата в страната спада до 4,8% през септември, което е най-ниското ниво от март 2020 г. Експертите очакваха средно увеличение на броя на работните места с 500 хиляди и намаляване на безработицата до 5,1%.

Тази седмица пазарните участници очакват септемврийските данни за потребителските цени в САЩ, които ще бъдат публикувани в сряда.