Днес Държавната валутна администрация на Китай (SAFE), която е част от централната банка, отрече съобщенията, че Пекин планира да забавят покупките на държавните облигации на САЩ, или дори напълно да ги спре.

От SAFE съобщиха в комюнике, че най-вероятно тези информации се основават на погрешни източници или просто става въпрос за фалшиви новини.

Китай може да спре да купува американски дълг

Китай може да спре да купува американски дълг

И това тревожи пазарите

Вчера водещи агенции съобщиха, позовавайки се на информирани източници, че китайски финансисти, аргументирайки се с колосалните валутни резерви на Пекин, препоръчали да се намали или спре купуването на американски държавни облигации.

Перспективата Китай да обърне гръб на американския дълг предизвика сътресения на Уолстрийт, раздвижи пазарите на облигации и наруши равновесието на долара. На този фон доходността на еталонните 10-годишните облигации САЩ, достигна максимум за 10 месеца, а курсът на долара спадна. 

Китайският валутен резерв управлява инвестициите си според принципите на диверсификацията и разпределянето (на рисковете), за да се защити сигурността и рентабилността на вложенията. Същото се отнася и до придобитите американски държавни облигации, които се управляват по професионален начин според пазарните условия, отбелязаха от валутния регулатор.

На кои държави САЩ дължат най-много пари?

На кои държави САЩ дължат най-много пари?

Китай и Япония остават най-големите кредитори

Китай има най-големите валутни резерви в света, оценявани на 3,14 трилиона долара към края на декември . Страната е и най-големият чуждестранен държател на американски облигации - за 1,2 трилиона долара към октомври 2017 година - двойно повече, отколкото преди десет години. 

Но наблюдатели съзряха във вчерашната информация прикрита заплаха от страна на Пекин, заради евентуално втвърдяване на тона на Вашингтон по търговските въпроси.