Ръстът при новите ипотечни кредити и нарастването на цените на недвижимите имоти са сред показателите, които трябва да бъдат следени внимателно. Това констатират от Българската народна банка (БНБ) в решение на Управителния съвет от тази седмица.

В него се посочва, че през 2017 година е отчетен ръст от 47% на заемите за ново жилище, при които съотношението между размера на отпуснатите средства и стойността на обезпечението е над смятаните за здравословни 80%.

"Налице са особености в динамиката на някои показатели, които изискват повишено внимание", предупреждават от Централната банка, като тук се имат предвид именно скока при ипотеките и поскъпването на имотите.

Все пак от БНБ успокояват, че не е налице натрупване на цикличен системен риск в икономиката и за това говори съотношението между кредитите и брутния вътрешен продукт (БВП).

Според последните данни на финансовата институция кредитите на домакинствата към края на май 2018 година достигат 19,8% от БВП и са в размер на 20,817 милиарда лева.

На годишна база те се увеличават с 8,8%. Специално жилищните кредити възлизат на 9,830 милиарда лева, като те растат на годишна база с 9,8 на сто.