Финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) одобриха отпускането на още 6.7 млрд. евро от спасителни средства за Гърция, след като Атина прокара спорни реформи, които предизвикаха стачки и протести.

Траншът от Европейския стабилизационен механизъм (ESM) е последният от третата финансова спасителна програма за Гърция след 2010 г., когато южната европейска страна се срина в дълбока дългова криза. Тя се отрази не само върху икономиката и живота на гърците, но и оказа силно негативно влияние върху еврозоната и общата валута като цяло, посочва Еuractiv.

Председателят на Еврогрупата португалецът Марио Сентено посочи:

"За Гърция има добри новини. Постигнахме политическо съгласие по третия преглед на програмата на Европейския стабилизационен механизъм. Приветстваме прилагането на почти всички договорени мерки и даваме мандат на работна група да проследи изпълнението на останалите през следващите седмици"

Сентено заяви още, че еврозоната ще започне да разглежда възможностите за намаляването на огромния обем на гръцкия дълг, равняващ се на 180% от годишния брутен вътрешен продукт на страната.

"През 2018-а Гърция става "нормална страна от еврозоната" и излиза от програмата за външна финансова помощ", заяви след заседанието на Еврогрупата комисарят по икономически и финансови въпроси на ЕС Пиер Московиси.

Гърция и кредиторите постигнаха споразумение

Гърция и кредиторите постигнаха споразумение

Атина се надява да забърза излизането от спасителната програма и да започне да говори за дълга

Одобрената днес сума ще бъде използвана за изплащане на част от огромния държавен дълг и като финансов буфер на Гърция. Страната получи три многомилиардни спасителни пакета през последните седем години, срещу което бе принудена да извърши редица тежки и непопулярни реформи и икономии, засегнали живота на повечето гърци.

Правителството на Алексис Ципрас се надява страната да се върне на свободния кредитен пазар през август.