Aмериканската компания за цифрови разплащания Ripple работи с 61 японски банки върху приложение, което ще даде възможност на клиентите да извършват парични преводи незабавно и денонощно, като част от най-новите усилия за прилагане на технологията блокчейн в областта на финансите.

Мобилното приложение ще позволи на потребителите да изпращат средства на други банкови сметки в страната. Бета тестването ще ще започне следващия месец, а 3 от банките - SBI Sumishin Net Bank, Suruga Bank и Resona Bank - имат амбицията да пуснат услугата на клиентите още през тази година.

Ripple вече работи с банки в други страни, за да преработи начина на обработка на плащанията. Счетоводната технология блокчейн, която е в основата на Bitcoin и други криптовалути, е смятана за потенциален начин за проследяване на транзакциите в редица индустрии.

В Япония банките и властите имат желание да възприемат финансови технологии, за да подобрят ефективността, тъй като високите разходи и ниските лихви намаляват рентабилността.

Приложението MoneyTap ще създаде "по-бързи, по-безопасни и по-ефективни" плащания, заяви Такаши Окита, изпълнителен директор на съвместно предприятие между Ripple и компанията-майка на една от банките - SBI Holdings. Според сегашната система на Япония паричните преводи обикновено се обработват само от банките през делничните дни до около 3 часа следобед.

Япония наскоро промени закона, за да изиска от банките да работят с регистрирани трети страни, които се стремят да се свързват със сметките на клиентите им, като използват технологията за интерфейс за програмиране на приложения.

Приложението ще използва тези така наречени отворени API връзки, за да прехвърля пари между банкови сметки, заяви Еми Йошикава, директор на съвместните партньорства в Ripple.

Други банки в консорциума ще въведат приложението на своите клиенти през следващите 3-4 години. Докато софтуерът е фокусиран върху вътрешните трансфери, групата ще се стреми да разшири обхвата си и към трансграничните плащания и междубанковите разплащания в бъдеще, добави Йошикава.

Resona Bank има за цел да "допринесе за повишаване на безкасовите плащания, като в същото време подобри удобството на клиентите и намали разходите за обществото", каза Йоичиро Хигучи, ръководител в банката.