Румънската лея стигна ново историческо дъно спрямо еврото на фона на политическата несигурност в страната и падането на правителството на премиера Лудовик Орбан.

В четвъртък централната банка определи референтен курс на ниво от 4,7834 леи за евро или с 0,09% по-ниско ниво от 4,7789 леи за евро в сряда, пише сайтът SeeNews.

Сутринта в четвъртък леята се е търгувала между 4,7827 и 4,7895 деи за евро, показват данни на специализираната онлайн платформа Conso.ro.

Румънската валута върви сериозно надолу от началото на месеца, след като през първата седмица на февруари правителството на Лудовик Орбан падна след вот на недоверие, поискан от опозиционната лява Социалдемократическа партия.

През ноември леята отново беше под натиск. Тогава тя отново достигна историческо дъно до равнище между 4,76 и 4,77 леи за евро.

Месец по-рано експертите от CFA Romania - асоциация на инвеститорите, прогнозираха, че през следващите месеци румънската валута ще се движи около 4,7967 леи за евро, а през следващите 12 месеца - около 4,8471 леи за евро.