Измененията в Данъчния кодекс на Руската федерация, които въвеждат еднократна такса за 2021-2022 г. към бюджета от свръхпечалбите на руския бизнес, както се очаква, официално ще влязат в сила едва от 1 януари 2024 г. Но проектозаконът, подготвен от Министерството на финансите, съдържа сериозен стимул за предсрочно плащане, на така нареченият windfall tax, казват пред Интерфакс няколко източника, запознати с документа.

Законопроектът все още не е публикуван официално. Заинтересованите страни току-що са го получили и все още го проучват, казва един от събеседниците на агенцията. Това, че ще бъде по-изгодно на компаниите таксата да се плати още през 2023 г., без да се чака законовото влизане в сила на промените, вече анонсира финансовият министър Антон Силуанов, без да уточнява как ще се оформи по документи този механизъм. Според предварителната версия на документа, за свръпечалба се смята получената печалба над усреднената стойност на печалбата за 2018-2019 г.

Заради бюджетния дефицит: В Русия обсъждат еднократен данък на крупния бизнес

Заради бюджетния дефицит: В Русия обсъждат еднократен данък на крупния бизнес

Предвижда се данъкът да бъде "доброволен"

Повече от един източници на Интерфакс съобщават, че ако данъкът бъде платен по-рано (през октомври-ноември 2023 г.), данъчната ставка за 2021-2022 г. ще бъде 5% от свръхпечалбата, а при плащане през 2024 г., ставката ще бъде двойна - 10% от свръхпечалбата.

По-рано Министерството на финансите оцени потенциалните приходи от данък windfall tax на около 300 милиарда рубли (около 4 милиарда долара) и от думите на министъра на финансите Силуанов стана ясно, че очаква сумите да постъпят в бюджета през тази година, т.е. той смята че повечето големи данъкоплатци в страната ще се възползват от "предсрочното плащане".

Както се и очакваше, пише Интерфакс по информация от свои източници, законопроектът за еднократния данък прави изключения за петролни, въглищни компании и производители на втечнен газ (които са едни от най-печелившите компании в страната).

Ще припомним, че преди месец българският финансов министър Росица Велкова, предстви като една от основните мерки за увеличение на бюджетните приходи през тази година въвеждане на eднoĸpaтнaтa coлидapнa внocĸa от бизнеса. Cпopeд финaнcoвият миниcтъp, тoвa e тaĸa нapeчeния "дaнъĸ cвpъxпeчaлбa", ĸoйтo щe бъдe paзpaбoтeн зa вcичĸи юpидичecĸи лицa нa бaзaтa нa пpинципитe, ĸoитo ca зaлeгнaли в cъoтвeтния eвpoпeйcĸи peглaмeнт. Toй, ако се въведе, щe ce нaчиcлявa oт 1 юли и вceĸи мeceц щe ce пpaвят aвaнcoви внocĸи, a изpaвнявaнeтo щe cтaнe пpeз 2024 г.

Pocицa Beлĸoвa oбяcни тогава, чe cвpъxпeчaлбaтa ще ce oпpeдeля, ĸaтo ce ocpeднявaт пeчaлбитe пpeз 2019-a, 2020-a и 2021-a. Πoлyчeнaтa cyмa ce yвeличaвa c 20% и paзлиĸaтa мeждy peзyлтaтa oт тoвa изчиcлeниe и пeчaлбaтa oт 2022-a ce oблaгa c 33% данъчна cтaвĸa.

Финансовият министър: Бюджетът е в критично състояние, необходим е допълнителен еднократен данък

Финансовият министър: Бюджетът е в критично състояние, необходим е допълнителен еднократен данък

При сегашното състояние на фиска и дума не може да става за Еврозоната, става ясно от думите на Росица Велкова