С около 200 милиона лева ще бъдат намалени средствата за столицата от Плана за възстановяване, стана ясно след проведена среща между кметът на София Йорданка Фандъкова и вицепремиера по европейските средства Атанас Пеканов. Най-общо казано мотивите на правителството са, че Столичната община е най-богатата община в страната и няма нужда от толкова средства. За сметка на нея, повече пари трябва да се заделят за най-бедните райони на България като Северозапада.

"За пореден път заявявам категорично, че логиката на моята позиция по отношение на финансирането за столицата е чисто икономическа. Пет от шестте района на страната ни са сред най-бедните в цяла Европа. Районът на София не попада сред тях", подчерта вицепремиерът Пеканов.Той допълни, че София, която трябва да бъде извадена от Югозападния район, е единствената столица в Европейския съюз, която разпределя повече от европарите за сметка на останалите градове.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова не е съгласна с тази позиция. Тя подчерта, че предвидените пари за София са в размер на 5% от Плана за възстановяване и устойчивост и че "те са предвидени за конкретни ключови проекти". Като Софийското метро.

"В нито един момент не сме застрашавали метрото. Но намаляване на средствата за столицата трябва да има и ще има", коментира от своя страна Пеканов. Според него въпросните 200 милиона лева "ще отидат за образование и здравеопазване на всички български граждани, а не само към отделни проекти в столицата".

Проектът за двете разширения на метрото - през "Подуяне" и през "Гео Милев", "Слатина" и до булевард "Цариградско шосе" ще останат в плана за възстановяване.