Saudi Aramco може да струва $1,5 трилиона или дори по-малко - далеч под целта, поставена от Саудитска Арабия, гласи проучване, изпратено до потенциални инвеститори от банките, работещи по първоначалното предлагане на акциите.

Проучването показва, че банките не могат да определят точната стойност на Aramco, казват няколко инвеститори, които са го видяли, цитирани от Bloomberg. Някои от тях подават огромен диапазон между най-ниска и висока цена - в случая на Bank of America става въпрос за цели $1 трилион.

Докладите подсказват още, че Рияд може и да не успее да постигне оценката от $2 милиарда, на която се надява. Процесът по първично публично предлагане започне официално в неделя. Очаква се акциите да започнат да се търгуват в Рияд през декември.

Bank of America поставя оценка от между $1,22 трилиона и $2,27 трилиона - разлика, която е достатъчна да събере пазарните оценки на Exxon Mobil, Royal Dutch Shell и Chevron, трите най-големи публични енергийни компании.

Оценката на може би най-влиятелната банка на Уолстрийт, Goldman Sachs, е за между $1,6 трилиона и $2,3 трилиона. HSBC, която работи по IPO-то от две години, поставя рамка между $1,59 трилиона и $2,1 трилиона. Френската BNP Paribas е далеч по-точна: $1,424394 трилиона.

Кой е най-големият проблем пред листването на Saudi Aramco

Кой е най-големият проблем пред листването на Saudi Aramco

Петролният гигант се оказва в трудна ситуация на международните фондови борси