Поскъпването на биткойна, който се търгува при нива от около 12 хил. долара за монета, не е безпрецедентно. Нещо повече - то до голяма степен беше очаквано, предвид на историческото представяне на криптовалутата след така наречените "разполовявания" в миналото. А именно - криптовалутата проявява склонност за рязко поскъпване в следващата една година след това събитие.

В средата на май се проведе разполовяване на биткойна. Съгласно този процес, приблизително на всеки четири години на пазара се пускат по-малко нови монети, като се намалява възнаграждението за миньорите наполовина.

Биткойнът е преминал през две разполовявания преди и всеки път това явление е водело до експлозивни печалби. Започвайки три месеца преди първото "разполовяване" през 2012 г., цените скочиха над 10 000% само за една година. А три месеца преди второто разполовяване през юли 2016 г., криптовалутата нарасна с 4500% за малко повече от 18 месеца.

Какво сочи техническият анализ на биткойна?

От дъното си през март, или два месеца преди разполовяването, биткойнът е поскъпнал вече над три пъти. И докато според някои експерти, поскъпването на монетата може да се забави, други технически анализатори са на мнение, че предстоят дори по-нататъшни печалби, а първоначалната цел ще е върхът от 2019-та година, при нива от 19,5 хил. долара за монета.

Хакери източиха 121 хиляди долара в биткойн, представяйки се за Обама и Мъск в Twitter

Хакери източиха 121 хиляди долара в биткойн, представяйки се за Обама и Мъск в Twitter

Сумата не е твърде висока, въпреки добре изпълнената атака, смятат експерти

Дългосрочната графика на биткойна, сочи към "пробит стесняващ се триъгълник". И това е изключително бичи сигнал. Съгласно фигурата, може да видим известна корекция и връщане за тест на горната линия на триъгълника до нива от малко под 10 хил. долара. Такъв тест, може да е последния шанс за включване на инвеститорите, които изчакват.

Снимка 491589

Източник: btc

Графика: MetaTrader 5

Защото ако техническата фигура остане в сила, то поевтиняването не би следвало да продължи под посочената линия, а целта за повишение, след пробива, е екстраполираната височина на най-високата част на триъгълника (жълтата линия на графиката, или 10,7 хил. долара в абсолютно изражение, прибавени към горната граница при пробива, който бе при нива от около 9 900 долара), считано след пробива.

Казано по друг начин, материализирането на този сценарий, би следвало да отведе биткойна не само към върха от 2017-та година, при ниво от 19,5 хил. долара, но дори и малко по-нагоре над психологическата граница от 20 хил. долара (21,6 хил. долара).

Насим Талеб: Почти всички в биткойн сферата са "пълни идиоти"

Насим Талеб: Почти всички в биткойн сферата са "пълни идиоти"

Самият той нарича криптовалутата "нещо велико"

Промяна на позитивните очаквания за криптовалутата, поне от гледна точка на гореописания сценарий, биха се появили само при евентуално трайно (а не фалшив пробив) връщане под горната граница на стесняващия се триъгълник. Или при поевтиняване на криптовалутата под 9 хил. долара за монета.

Иначе потвърждение за наличието на по-нататъшен възходящ потенциал и поскъпване към върха от 2017-та година, бихме видели при преминаване над 12 хил. долара, както и пробив на върха от лятото на миналата година, от близо 13,5 хил. долара.

Случващото се при биткойна изпреварва това при останалите финансови активи!

Kaĸтo видяхме, през последните няколко години, вcичĸo при биткойна се случва много по-бързо, отколкото на останалите финансови пазари. За надуването на предходния "биткойн балон" бяха необходими рекордно кратките 12 месеца (през 2017-та година). За сравнение, за надуването на технологичния балон при "дот-ком балона" бяха необходими близо 10 години. Пукането на биткойн балона, също отне много по-кратко време - само 9 месеца на изключително болезнено поевтиняване, на фона на 4 години при технологичния балон.

Как за половин час биткойн заличи позиции за $1,3 милиарда долара

Как за половин час биткойн заличи позиции за $1,3 милиарда долара

Резки сривове в цената на криптовалутата не са твърде рядък феномен

Сега надеждите на инвеститорите, които до голяма степен вече се материализират са, че и за възстановяването до предкризисните нива ще е необходимо много по-кратко време. При темпове между 5 и 10 пъти по бързо от технологичните пазари, това се превежда като между една и половина и три години. Можем да припомним, че от дъното на биткойна в началото на 2019-та година, са минали вече година и седем месеца.

Повод за надежди при биткойн инвеститорите има по още две направления.

Πъpвoтo - сериозен институционален интерес. И второ - възприятието, че биткойна може да изиграе функция на защита срещу потенциална инфлация, която да е предизвикана от рекордното печатане на пари от централните банки по света.

Според доклада на Grауѕсаlе за първото тримесечие на тази година 88% от притока на инвестиции към криптовалутите идват от институционални инвеститори. Това означава, че от януари до март институциите са инвестирали над 443 милиона долара на пазара на криптовалути.

Злато и сребро поскъпват, подкрепяни от глобалната несигурност

Злато и сребро поскъпват, подкрепяни от глобалната несигурност

Отношенията между САЩ и Китай повишават търсенето на сигурни активи

Инвеститорът милиардер Пол Тюдор Джоунс направи изключително успешна прогноза по отношение на златото през 2019-та година. В средата на май тази година, той каза, че биткойнът му напомня за златото през 70-те години на миналия век и този актив може да се окаже най-добрия хеджиращ инструмент срещу инфлацията в епохата на коронавирус.

"Ако съм принуден да прогнозирам, залагам, че биткойнът ще е най-добрия защитник от инфлация", заяви по-рано тази година Джоунс.