Живеем в изключително уникална ситуация. Светът е под ударите на здравна пандемия, а последствията от нея, най-вероятно ще бъдат описани във финансовите учебници след години. При всички положения обаче финансовите експериментите (рекордното изкупуване на активи с цел подпомагане на икономиките от кризата), които централните банки правят, водят след себе си до много странни неща и нарушени традиционни зависимости между активите, които времето ще покаже, дали могат да бъдат устойчиви.

Сега ще погледна към някои странни на пръв поглед последствия, причинени най-вече от действията на централните банки по света.

Фондовите пазари растат заедно с рекордното повишение на безработицата и навлизане на световната икономика в рецесия

Традиционно е схващането, че пазарът е функция на икономиката и очакванията за нейното развитие. Щатският фондов пазар през април регистрира най-добрия си месец от 1987 г. насам. В същото време четвъртият месец на годината бе един от най-лошите за американската икономика в историята. Как е възможно това? Дали това е конспирация от Федералния резерв? Луди ли са търговците на акции? А може би и двете, пише Кулен Роше, колумнист в MarketWatch.

Фондовата борса винаги ще изпреварва с възстановяването си преди икономическите данни да го покажат, защото хората определят цените въз основа на това, което очакват да се случи, а не на това, което всъщност се случва. Ето това е голямото нещо, с което пазарът се бори сега. За разлика от Голямата рецесия, отговорът на правителството и Фед е масов. И това е в основата на надеждите на фондовите пазари, че нещата ще бъдат овладяни далеч по-бързо, отколкото преди повече от десетилетие.

Така че не е особено голяма изненада, че фондовата борса се възстанови, защото сега се опитва да гадае кога тези други променливи ще се възстановят. И ако се възстановят, има много реален шанс да видите рекордни печалби през 2021 и 2022 година.

Това не е някаква теория на конспирацията на Федералния резерв, смята Роше. Не става дума за изключване на фондовата борса от реалността. Това не е борсата, която се радва на смърт и загуба на работа. Това е пазар, който отразява най-вече безпрецедентните държавни стимули, който се насочва към домакинствата и бизнеса и, нека бъдем откровени, няма да бъде спестен от домакинствата, защото американските домакинства не пестят.

Златото невероятно по-скъпо от среброто

Традиционно връзката на златото и пазарите е обратнопропорционална. Тоест, традиционно "жълтият метал" поевтинява с повишение на пазарите, заради изключване на риска. Но от началото на годината сме свидетели на нарушаване на тази корелация - златото и акциите поскъпват в тандем. Но не само връзката между акциите и златото е нарушена. Нарушена е и далеч по-голямата обвързаност на златото с долара. Доларът поскъпва, както и златото, което е още по-нетипично.

За да стане ситуацията още по-нетипична, златото е рекордно по-скъпо от среброто. През март съотношението злато-сребро достигна исторически най-високото си ниво от 126, като и в момента е при нетрадиционно високи нива от над 110.

Въпреки рекордните стимули от правителствата и централните банки, инфлация все още липсва

Инфлацията продължава да е изключително ниска въпреки рекордното печатане на пари. Въпреки отрицателните лихви държани от ЕЦБ и рекордно ниските лихви в САЩ. И докато това до голяма степен се предопредели от поевтиняването на енергийните суровини, съвсем скоро можем да станем свидетели на шоково повишение в цените.

От една страна, петролът и останалите енергийни суровини започнаха да се възстановяват, в светлината на бъдещото отваряне на световните икономики, от пандемията, а от друга - налице е сериозно прекъсване на звената на доставки, което само по себе си може да инициира повишение в цените. Все повече стават икономистите, които предупреждават за потенциална стагфлация в бъдеще.

Цените на някои активи, като имотите въобще не са там, където би трябвало да бъдат

Колкото и да не им се вярва на българите, инвестициите на фондовите пазари и в имоти са доста свързани в посоката си на движение. И докато видяхме корекция на фондовия пазар през последните няколко месеца, имотите все още са близо до историческите си върхове и най-високите си нива от 2008-ма година.

Причината за тази нарушена корелация - все още не се усещат реалните ефекти от пандемията в пълната им степен (на пазара на имотите), което кара продавачите да живеят в една "измислена реалност", която едва ли ще се върне през следващите години. Казано по друг начин - пътят при цените на имотите може да е надолу, от тук нататък, в съответствие със случилото се на фондовия ни пазар.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари