Президентът на Световната банка Джим Йон Ким охлади очакванията за предоставянето на заем на Гърция с цел подпомагане на пазара на труда. 

Според публикация на в. "Телеграф" Джин Йон Ким е казал, че все още няма решение и че един такъв въпрос за заем на Гърция ще предизвика оживен дебат в управителния съвет на Световната банка, съобщава БТА. 

В статията на "Телеграф" се посочвало, че Гърция плаща от 2012 г. на Световната банка за предоставяне на консултантски услуги по редица въпроси, като младежката безработица, публичните финанси и подобряването на конкурентноспособността на страната. 

От Лондон президентът на банката нарекъл преждевременно участието на институцията в евентуално кредитиране на Гърция, а дебатите по него не можели да започнат преди да се изясни финансирането на Атина от европейските й кредитори за траншовете по техните заеми през лятото. 

Джим Йон Ким пояснил, че заем на Гърция би бил "една различна стъпка за банката" и добавил, че подобно нещо ще изисква подкрепата на членовете на управителния съвет на банката, като Великобритания, САЩ и Зимбабве. 

Той обаче казал, че Световната банка ще продължи да си сътрудничи с Атина по редица програми, които са в ход. Трябвало да стане ясно, че евентуален заем за Гърция не може да надхвърля един милиард евро, посочил още банкерът.

Международният валутен фонд няма да участва в гръцкия спасителен план, ако дългът на Гърция не е устойчив съгласно нормите на фонда и въз основа на логични параметри. 

Това е заявила управляващият директор на МВФ Кристин Лагард пред Асоциациацията на европейските журналисти, цитирана от гръцките електронни медии. 

Лагард посочила, че участието на фонда в гръцкия план е възможно, ако Гърция вкара в закони и реализира значителни реформи и ако дългът на страната бъде преструктуриран. По отношение на реформите в Гърция ние видяхме напредък, допълни тя. 

Степента на преструктуриране на гръцкия дълг ще се определи от анализа за неговата устойчивост, но няма никакво съмнение, че някакво преструктуриране е необходимо, отбелязала също шефът на МВФ.