Доларът расте в четвъртък сутринта спрямо други световни валути, тъй като нестабилността на финансовия пазар и опасенията за пандемията от коронавируса накараха инвеститорите да се насочат към налични пари и най-вече в доларови активи. Златото продължава леко да отслабва на фона на липсата на ликвидност поради колапса на пазарите. Това показват данните за търговията и коментарите на анализаторите.

Днес сутринта общата валута се разменя спрямо американската по $1,0906 за евро при $1,0915 за евро в края на предходната сесия. За едно евро на пазара дават 118,79 йени в сравнение със 117,95 йени в сряда.

Курсът на американската валута към японската е 108,91 йени за долар срещу 108,08 йени за долар при закриване на сесията предния ден.

В определен момент еврото започна да се повишава спрямо долара след обявяването на старта от Европейската централна банка на безпрецедентна програма за закупуване на облигации за 750 милиарда евро, в която ще бъдат закупени както държавни, така и корпоративни ценни книжа.

Програмата, наречена Pandemic Emergency Purchase Programme (Програма за спешни покупки при пандемия), трябва да подкрепи финансовите пазари и да стабилизира пазара на публичния дълг в Южна Европа, който през последните дни беше под силен натиск.

Междувременно Сенатът на САЩ започва да проучва предложението на Белия дом да отпусне 1 трилион долара за подкрепа на икономиката, включително пряка помощ за американските домакинства и финансова помощ за авиокомпаниите. Предполага се, че парите (обсъжда се по 1000 долара на човек) ще бъдат разпределени на гражданите на два етапа - в началото на април и средата на май размерът на помощта ще зависи от доходите и размера на семейството.

Фунтът стерлинг се търгува в четвъртък сутринта по $1,1509 за паунд при $1,1608 за паунд в предходния работен ден и по 1,0554 евро за паунд срещу 1,0643 евро за паунд в сряда.

Австралийският долар пада спрямо щатския долар с повече от 2%. Австралийската национална валута се търгува на стойност $ 0,5649 срещу $ 0,5773 в предходния работен ден.

Резервната банка на Австралия (RBA) намали основния лихвен процент за втори път този месец, за да подкрепи икономиката на страната на фона на разпространението на коронавируса. Курсът е намален с 25 базисни пункта до рекордно ниските 0,25%.

Цената на златото спада в четвъртък сутринта след срива на световната борса и суровинните пазари, тъй като инвеститорите и спекулантите в такива условия се нуждаят от най-ликвидните активи.

Стойността на априлските фючърси за злато на борса Comex в Ню Йорк пада се понижава с 0,32% до $1473,2 за тройунция, докато в сряда падна с 1,68%. Цената на майските сребърни фючърси е с 1,.98% по ниска - $12,005 за унция.

Златото продължава да поевтинява след срива на други пазари, въпреки традиционната роля на благородните метали като сигурно убежище.

Собствениците на злато под каквато и да е форма - независимо дали физическа или на хартия - вероятно ще продължат да продават активите си, за да запазят капитала си при очертаващата се по-дългосрочна глобална изолация поради вируса, смята главният пазарен стратег на Axi Corp Стивън Инес пред Ройтерс.