Въпреки че общата валута леко се покачва спрямо долара в понеделник, еврото се задържа близо до тригодишно дъно на фона на опасенията за отслабване на икономическия растеж в Европа, докато финансовите пазари продължават да се притесняват от разпространяващата се епидемия от новия коронавирус в Китай.

Но експерти отбелязват, че стимулиращите мерки на Китайската централна банка понижават опасения на инвеститорите от възможен рязък спад на икономическите растеж в Китай. Това подкрепя апетита към риска и отслабва търсенето на йени и други валути "тихи пристанища", както и на безопасни активи като златото.

Германската икономика показва застой през четвъртото тримесечие поради слабите частно потребление и държавни разходи, показаха данните в петък. Това отново съживиха опасенията от възможна рецесия, докато консерваторите на канцлера Ангела Меркел са заети с търсенето на нов лидер.

Икономиката на Япония също е под нарастващ натиск и данните за БВП, публикувани в понеделник, се оказаха далеч под прогнозите на икономистите.

Общата валута днес сутринта леко расте по отношение на американската с 0,05% до $1,0836 за евро в сравнение с $1,0831 за евро в предишната сесия. В понеделник пазарите в САЩ се затварят поради празника Ден на президента и търговската активност вероятно ще бъде по-ниска от обичайната.

Доларът се покачва спрямо японските пари до 109,84 йена спрямо 109,78 йени за долар при затварянето на пазара в петък

Еврото също поскъпва към японската валута - с 0,06%, до 119,02 йени срещу 118,95 йени.

Американската валута се понижава спрямо китайската с 0,09% - до 6,9807 юана за долар в сравнение с 6,9869 юана за долар в края на търговията в петък.

Според последната информация от понеделник сутринта в провинция Хубей са регистрирани 1 933 нови случи на заразени с коронавируса, малко повече от предния ден, 1 770 са смъртните случая досега - със 100 повече от 139-те нови в неделя. В цялата страна общият брой на заразените е над 70 000, излекуваните са малко над 10 хиляди души.

Златото слабо поевтинява на фона на неопределеността около въздействието на коронавируса върху китайската и глобалната икономика.

Цената на априлските фючърси за злато на борса Comex в Ню Йорк в понеделник сутринта спада с 0,85 долара, или 0,05%, до 1,585,55 долара за тройунция. Стойността на мартенските фючърси за среброто се повишава с 0,64%, до 17,852 долара за унция.