Светът очаква Федералният резерв на САЩ да повиши лихвените проценти за първи път от почти десетилетие. Някои страни обаче ще пострадат от този ход.

Увеличението ще повлияе на световната икономика, но много развиващи се пазари имат основателна причина да се притесняват, предаде СNN.

Правителствата и компаниите в тези държави взимаха големи заеми в долари през последните 10 години, тъй като лихвите бяха ниски. А инвеститорите наливаха пари в места като Турция, Малайзия и Латинска Америка с надеждата да получат по-добра възвращаемост.

Картината обаче се обръща с очакването за повишение на лихвените проценти. Вече около един трилион долара са изтеглени от развиващите се пазари между юли 2014 г. и август 2015 г.

Те изпитват и напрежение заради по-силния долар, ниските цени на суровините и забавянето на китайската икономика. Вижте трите страни, които са под най-голям риск:

Бразилия

Южноамериканската страна е в дълбока икономическа криза. Икономиката се сви с 1,7% през третото тримесечие на годината, а валутата ѝ – реалът – изгуби 31% от стойността си спрямо долара през тази година. Инфлацията пък бележи 12-годишен връх.

Повишение на лихвените проценти в САЩ ще увеличи болката на Бразилия. Според Fanthom Consulting страната е най-уязвимата в сравнение с всички останали развиващи се пазари.

Бразилия има втория най-голям деноминиран в долари дълг в света след Китай.

Бразилски компании теглеха заеми за милиарди долари през последното десетилетие и е възможно да не са способни да ги изплатят, ако доларът се вдигне повече спрямо реала.

Турция

Южната ни съседка бе една от страните, които спечелиха най-много, когато Федералният резерв на САЩ намали лихвените проценти близо до нулата. Тя се радваше на огромен приток на чуждестранни инвестиции, а икономиката ѝ нарасна с 9% през 2010 и 2011 година. Картината обаче се промени бързо. Тази година се очаква икономическият растеж да е едва 3 на сто.

Турция ще пострада, ако доларът се засили повече, защото внася много повече, отколкото изнася. Вдигането на лихвените проценти в САЩ може много да оскъпи вноса в Турция.

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's предупреди, че банковият сектор на страната е твърде зависима от краткосрочни заеми в чужбина. Цената за обслужване на огромния краткосрочен външен дълг на Турция от близо 125 милиарда долара или около 8% от БВП също ще се покачи със стойността на долара.

Южна Африка

Това е още една страна, която плаща цената за тегленето на много заеми в долари, когато бяха евтини.

Според Capital Economics Южна Африка има едни от най-високите изисквания за външно финансиране в света. Това означава, че валутните резерви на африканската страна са много по-малки от необходимата сума за обслужване на външния си дълг и за плащане за вноса. По-силният долар би влошил този проблем още повече.

Южна Африка изпитва затруднения и заради това, че икономиката ѝ е силно зависима от минната индустрия, която бе смазана от ниските цени на суровините.

Други развиващи се пазари

Русия, Венецуела и Нигерия също разчитат на износ на суровини за голяма част от държавните приходи. Тъй като суровините се търгуват в долари, цените им могат да паднат още повече, ако доларът се покачи.

Вероятно и Китай ще усети въздействие, особено откакто правителството започна да позволява по-свободната търговия на юана. За разлика от повечето развиващи се пазари обаче, размерът на Китай, огромният износ и резервите в чуждестранна валута ѝ дават защита срещу възможни шокове.