Mitsubishi Corp. е уволнила трейдър от сингапурското си подразделение след неоторизирани сделки, заради които компанията е загубила $320 милиона, пише Bloomberg.

Името на служителя от Petro-Diamond Singapore Pte не се споменава пред медиите. Компанията е уведомила и полицията.

Той е бил нает със задачата да управлява търговията на компанията с петрол в Китай. От януари насам обаче "многократно е правил неоторизирани трансакции с деривати", прикривайки ги "като хедж трансакции", казват от компанията. Подразделението е затворило всички позиции.

Петролният пазар има дълга и цветна история, свързани с големи загуби. Metallgesellschaft AG отчете $1,2 милиарда загуба през 1994 г. заради провал на хеджинг стратегията ѝ. През 2004 г. China Aviation Oil загуби $550 милиона след неочакван ръст на цените.

През 2007 г. друга японска компания - Mitsui & Co. - бе принудена да затвори подразделението си в Сингапур, след като трейдър загуби $81 милиона в сделки, които са били прикривани от ръководството. Той и прекият му ръководител влязоха в затвора.

Mitsubishi казват, че служителят е манипулирал системата за управление на риска, като е представял трансакциите като истинска търговия с клиенти. От юли насам, след спад в цената на петрола, са започнали загубите. През август е започнало разследване.