Цената на златото и в четвъртък се понижава, оставайки стабилно под 1800 долара за тройунция на фона на по-силния долар.

Днес сутринта благородният метал се търгува на ниво около 1786 долара за тройунция. В сряда следобед цената на декемврийските фючърси за злато на фондовата борса Comex в Ню Йорк се понижи с 1,02%, или с 18,6 долара, до $1789,85 долара за тройунция. Септемврийските фючърси на сребро поевтиняха с 0,59% до 23,753 долара за тройунция.

Всички погледи на инвеститори и търговци са насочени към ключова реч на председателя на Фед Джером Пауъл на икономическия симпозиум в Джаксън Хоул през тази седмица. Те очакват председателят на Фед да обяви стесняваща се времева линия, но някои започват да залагат, че Фед вероятно ще забави намаляването на стимулите поради последните слаби данни и тъй като делта вариантът продължава да представлява голям риск за икономиката.

"Златото и среброто се търгуваха с нормална корекция след последните печалби", каза анализаторът на Kitco Джим Уикоф, цитиран от Market Watch.

Цената на златото се повишила преди няколко дни заради опасенията около коронавируса. През това време стойността на скъпоценните слитъци надхвърли 1 800 долара за унция. Сега обаче благородният метал рискува да "изгори" цялата си постигната печалба.

Цената на златото също е под натиск от растежа на долара спрямо другите големи световни валути. Инвеститорите очакват данните за БВП на САЩ.