Цената на златото в петък сутринта продължава да расте заради търсенето на благородния метал като надеждно и безопасно убежище на активи. Инвеститорите оценяват перспективите за световната икономика в условията на военен конфликт в Украйна и засилващи се санкции срещу Руската федерация,

Според данните от днешната търговия цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с 0,2 долара, или 0,01%, до 1962,4 долара за тройунция.

Майските фючърси на сребро в същото време поскъпват с 0,14% до $25,955 за унция.

Стойността и съответно търсенето на благородния метал продължават да се подкрепя от страховете на инвеститорите за световната икономика на фона на санкциите срещу Руската федерация. Традиционно златото се счита за защитен актив, търсенето на което нараства с геополитическо напрежение.

От началото на седмицата златото поскъпна с 1,72%, а от началото на месеца - с 3,25%.

Според анализатори на FXStreet, цитирани от Wall Street Journal, цената на златото набира допълнителна скорост поради новини, показващи, че лидерите на G7 са се съгласили да спрат всякакви сделки със злато, включващи руската централна банка, които биха били обект на санкции.