Четири от най-влиятелните централни банки в света са инвестирали повече от 9 трилиона долара в световната икономика от финансовата криза насам в стремежа си да стимулират растежа, инфлацията и заетостта, пише CNN Money.

Това е огромна сума, която се равнява на стойността на всички стоки и услуги, произвеждани в САЩ през последната половин година.

„Ако заявите на група икономисти, че от 2008 година досега централните банки са закупили активи на стойност 9 трилиона долара и продължават да търсят начини за повишаване на инфлацията, не смятам, че някой ще повярва”, коментира експертът Майкъл Пиърс от агенцията за икономически изследвания и консултации Capital Economics.

Централните банки започнали да печатат и нови пари в огромни количества, заради навлизащата в световен мащаб рецесия и устрема към борба със спада на производството и увеличаването на безработицата.

Същността на плана е проста: Вкарването на нови банкноти в системата ще насърчи търговските финансови институции да отпускат кредити, което от своя страна ще даде по-голяма преднина на бизнеса и домакинствата в управлението на разходите им.

„Основните търсени ефекти изглежда са понижаването на лихвените проценти в дългосрочен план и повишаването на цените на акциите”, коментира Пиърс, като допълни, че налице са няколко доказателства, че този метод всъщност води до значително увеличаване на икономическия растеж и инфлацията.

Федералният резерв на САЩ е отделил 3.9 трилиона долара за изкупуване на акции, което започна малко след като финансовият свят влезе в криза.

Централната банка на Острова пък тръгнала по отъпкания от американци път през март 2009 година, когато добавила към сумата около 500 милиарда долара. През тази година финансовата институция във Великобритания отново възроди своята програма за изкупуване на активи, след като Обединеното кралство даде вота си за Brexit.

В същото време Централната банка на Япония се беше впуснала в програмата между 2001 и 2006 година с цел борба с дефлацията, като е закупила 2.5 трилиона долара в активи.

На този фон Европейската централна банка стартира собствена програма за стимулиране на икономическия растеж през март 2015 година.

Амбициите на финансовата институция са да закупи 2 трилиона долара активи до 2017 година, като при необходимост ще продължи програмата си за изкупуване на придобивките.