Коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп в социалната мрежа туитър, в които той подтиква Федералния резерв да понижи лихвените проценти, оказват "значителен" риск за независимостта на институцията, сочи изследване, публикувано от Duke University и London Business School. Анализът на двете учебни заведения са изследвали туитовете от април 2018 г. досега, когато той за пръв път коментира политиките на централната банка, и са ги съпоставили с ценовите динамики на пазарите на фючърси, защото трейдърите използват тези финансови инструменти, за да залагат каква ще е динамиката в основните лихвени проценти.

Изследването, проведено от Франческо Бианки от Duke и Хауърд Кунг и Тайло Кайнд от London Business School открива, че туитовете са довели до понижаване на очаквания от пазарите основен лихвен процент от 0,1 процентни пункта. "Открихме доказателства, че постоянният натиск, прилаган от Доналд Тръмп, за да постигне по-експанзивна парична политика, се отразява на пазарните очаквания за по-нисък лихвен процент, което води до трайно подриване на независимостта на централната банка по време на неговия мандат", пишат авторите на документа. "Дори и ако президентът Тръмп не оказва пряко влияние върху решенията на Федералния резерв, неговият политически натиск все пак може да повлияе индиректно в резултат на промените очаквания на пазарите."

Федералният резерв понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта

Федералният резерв понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта

Така бенчмарковата лихва вече е на равнище между 1,75 и 2%, но според икономистите политиката на централната банка ще окаже обратен ефект върху икономическия растеж

Според доклада фактът, че централната банка на САЩ променя равнището на лихвата в стъпка от четвърт от процента, означава, че разлика в очакванията от 0,1% не е незначителна за пазарите. "Нашите открития показват, че според пазарните участници подриването на независимостта на централната банка е значителен и траен феномен", пише в анализа.

Все пак резултатите от него са в противоречие с две анкети на Reuters, едната от които е проведена с американски икономисти, а другата - с представители на професията от цял свят. Според тях въздействието на Тръмп върху Федералния резерв е слабо, като баражът от туитове, в които президентът коментира централната банка, е бил игнориран както от републиканците, така и от демократите.

Как Тръмп влияе на пазарите с туитове

Как Тръмп влияе на пазарите с туитове

Индексът Volfefe на JPMorgan анализира ефектите върху борсите от 10 хил. поста на американския президент в социалната мрежа

Въпреки това индексът Volfefe, въведен от JPMorgan, показва, че туитовете на Тръмп имат въздействие върху пазарите. Според индикатора, който измерва корелацията между постовете на президента в Twitter и динамиките на финансовите пазари, инвеститорите наистина са били повлияни от неговите коментари, след като са били анализирани повече от 10 хил. туита.